Nieuw patent op Power Factor Correction Controller voor voeding

TDK Corporation meldt dat een octrooiaanvraag van TDK Lambda UK voor hun Power Factor Correction (PFC) controller is goedgekeurd door het Engelse octrooibureau, de Intellectual Property Office.

De eis dat in industriële voedingen de harmonische stromen moeten worden beperky, bestaat al jaren en is voor Europa vastgelegd in de EN 61000-3-2. Waar voedingen tot 100 W met een power factor van ongeveer 0,6 aan deze vastgestelde grenswaarden kunnen voldoen, is voor hogere vermogensniveaus een arbeidsfactor van tegen de één noodzakelijk.

Een veelgebruikte methode om aan die eisen te voldoen is het moduleren van de ingangsstroom tot een bijna perfecte sinus. Het schakelverlies in de PFC-schakeling heeft echter een negatieve invloed op het rendement. Bij kleine belastingen is er enige tolerantie voor overneemvervorming. Uitschakelen van de PFC-kring door het regelen van de geleidingshoek tot aan de nuldoorgang is een acceptabele methode en verbetert het rendement.

"We doen dit met behulp van een referentiestroom die lagere harmonischen heeft dan je kunt bereiken met gangbare technieken als fase-aansnijding. Hierdoor krijg je een kleinere geleidingshoek voor een bepaald vermogen, wat resulteert in een groter rendement", legt Andrew Skinner, CTO bij TDK-Lambda UK uit.

Het patent van TDK-Lambda voorziet in een dusdanige digitale regeling voor het aanpassen van de geleidingshoek dat voor alle belastingen de harmonische compliance behouden blijft. De regeling van de digitale schakeling kan worden aangepast aan het vereiste niveau van harmonische compliance. Bijvoorbeeld voor ledverlichting of voor computerapparatuur waar strengere grenswaarden gelden.

 www.nl.tdk-lambda.com.