Razendsnelle druppels in beeld gebracht dankzij innovatieve lasertechniek

Een hogesnelheidsopname van microscopisch kleine inktdruppels is door Nature verkozen tot één van de ‘Images of the Year 2014′. De opname, gemaakt door onderzoekers van de Physics of Fluids groep van de Universiteit Twente (Mesa+), laat inktdruppels zien die met een snelheid van honderdduizend druppels per seconde worden afgeschoten door een printkop.

Om de druppelvorming beter te begrijpen, hebben de UT-onderzoekers recent een innovatieve lasertechniek ontwikkeld om de druppels te belichten. Deze techniek levert ultrascherpe plaatjes op, in  hoge resolutie. Hiervoor wordt een monochromatische laserpuls – die één kleur heeft -, eerst omgevormd tot een fluorescente lichtpuls bestaand uit meer kleuren. Het licht kan dan niet meer interfereren.

Prof. Michel Versluis: "De druppelvorming verloopt zo snel dat we die zelfs met onze Brandaris-camera, de snelste hogesnelheidscamera ter wereld, niet goed in beeld kunnen krijgen. Met de nieuwe stroboscopische techniek kunnen we wél elke druppel afzonderlijk opnemen. Zo kunnen we een nauwkeurige vergelijking maken met de geavanceerde rekenmodellen die de druppelvorming beschrijven voor verschillende soorten inkt en andere materialen."

Het onderzoek aan inkjetdruppels is een langlopende onderzoekslijn van de Physics of Fluids-groep met printerfabrikant Océ. Deze samenwerking leidde al tot vijf promoties en vele publicaties. In de recente publicatie in Physical Review Applied, door de UT-promovendi Arjan van den Bos en Mark-Jan van der Meulen, stond de afbeelding die nu door Nature is uitverkozen.

De Nature-selectie van elf ‘Images of the Year 2014′ laat, naast de Twentse afbeelding, onder meer ook spectaculaire beelden zien van een vulkaanuitbarsting, de Rosetta ruimtemissie en een volledig doorzichtige muis.