15-Jarige studente wint zilver op internationale wetenschapswedstrijd

Wietske Hekstra, eerstejaars Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente, heeft op de International Junior Science Olympiade (IJSO) in het Argentijnse Mendoza zilver gewonnen. Deze prestigieuze olympiade is een individuele kenniswedstrijd gecombineerd met een teampracticum tussen de beste 14- en 15-jarige scholieren ter wereld. 220 leerlingen uit 40 landen kregen pittige vragen over natuurkunde, scheikunde en biologie.

Nederland neemt jaarlijks deel met zes leerlingen, verdeeld over twee teams.  Nederland behaalde in totaal één zilveren en twee bronzen medailles, Wietske presteerde dus het beste. Het goud ging naar India, Thailand en Taiwan.

Wietske overleefde intensieve selectierondes en drie examens in Nederland om zo deel te kunnen nemen aan de olympiade in Argentinië. Ze deed afgelopen mei haar VWO-examen en was al op haar tiende klaar met de lagere school. Sinds dit collegejaar studeert ze Technische Natuurkunde op de UT.

Uitgebreid programma IJSO

De olympiade werd georganiseerd door het Centre for Development of Scientific Thinking in Children and Adolescents (Recreo), in samenwerking met de Universidad Nacional de Cuyo. Recreo is opgericht om wetenschappelijke kennis toegankelijk te maken voor jongeren. Samenwerking met wetenschappers staat daarbij centraal.

Tijdens de olympiade deden de leerlingen onder andere onderzoek naar de vergisting van suiker. Verder gingen ze na welke invloed het delven van bepaalde grondstoffen heeft op een biotoop en hoe de bodem van die biotoop verbeterd kon worden met inheemse planten en geschikte meststoffen.

Naast het wedstrijdaspect kregen de deelnemers een uitgebreid educatief, sportief en cultureel programma voorgeschoteld en konden ze internationale contacten leggen met leeftijdsgenoten.

De IJSO wordt in Nederland georganiseerd door het  nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling en wordt ondersteund door het ministerie van OCW.

Lees meer over Wietske Hekstra op de website van UT Nieuws.
Meer info over het Nederlandse team:
http://www.ijsonederland.nl/.