Veilig werken aan windturbines

De veiligheid van mensen die werken aan en met windturbines kan en moet omhoog. Zeker nu het aantal windmolens dat in de onderhoudsfase is beland, in ons land sterk is gegroeid. Bedrijven die zich hiermee bezighouden ontwikkelen allemaal een eigen veiligheidsbeleid.

Meer uniformiteit hierin kan leiden tot een hogere kwaliteit van veiligheidsborging bij een verlaging van de kosten. Net als bij het veilig werken aan laag- en hoogspanningsinstallaties volgens respectievelijk NEN 3140 en NEN 3840.

Onderzoek

NEN is daarom gestart met een onderzoek naar de borging van veiligheidsmaatregelen bij onderhoud en installatie van windturbines voor de opwekking van duurzame elektriciteit. Het onderzoek strekt zich uit over zowel de on- als offshore windindustrie. In deze relatief jonge branche zijn onderhoudsprocessen en installatiemethoden nog niet uitgekristalliseerd. Bedrijven in de sector nemen zelf hun maatregelen op het moment dat zij onveilige situaties aantreffen. Hierdoor is een verscheidenheid aan bedrijfsgebonden normen ontstaan om de veiligheid van onderhouds- en installatiepersoneel te waarborgen.

Nederlandse kennis

Omdat veel windenergiepartijen ook over de grens actief zijn, ligt de ontwikkeling van een internationale norm voor de hand. Het is dan ook niet voor niks dat de wereldwijde elektrotechnische normalisatiecommissie IEC hierbij het initiatief neemt. Als er een internationale norm komt, is het echter van groot belang dat de kennis die Nederlandse bedrijven hebben opgebouwd, verwerkt wordt in de nieuwe internationale norm. Dat is goed voor de veiligheid van alle onderhouds- en installatiemonteurs en geeft Nederlandse bedrijven eveneens de mogelijkheid nieuwe markten te betreden, waarop zij dan een competitief voordeel hebben dankzij hun internationaal erkende (arbo-)veiligheidsbeleid.
Dus neem deel aan deze normontwikkeling en meld u aan per e-mail .

Bron: NEN E-veiligheid