Eerste partijen ondertekenen Europese gedragscode voor Energie Prestatie Contracten

Deze week is de Nederlandse versie van de Europese gedragscode voor Energie Prestatie contracten officieel gepresenteerd. Tijdens de ESCo Praktijkdag 2014 werd de gedragscode door Marijke Menkveld, consultant bij ECN, overhandigd aan Jacqueline Cramer, voorzitter van ESCoNetwerk.nl. Het doel van de gedragscode is om hoge kwaliteit energiediensten en transparantie op de Europese ESCo-markt verder te stimuleren. Na overhandiging ondertekenden als eerste de twee ESCo-partijen: Unica en Van Dorp energie.

ESCo’s zijn blij met de gedragscode. Jan Maarten Elias, businessunit-directeur van Unica Ecopower: "We ondersteunen deze gedragscode voor de ESCo-branche, omdat alleen een effectieve, professionele en transparante werkwijze kan leiden tot het halen van maximale energie-efficiëntie binnen de gebouwde omgeving. De code is tevens een basis voor het creëren van vertrouwen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer." Jan van Hout, CEO van Ovvia: "Ook wij zijn erg blij met de gedragscode omdat de werkwijze die wij al jaren hanteren nu wordt vastgelegd in een uniforme gedragscode. Dat helpt de markt kiezen."

Paul van Dorp, adviseur duurzaamheid van Van Dorp energie: "Het hanteren van een gedragscode bevestigt en borgt het onderlinge vertrouwen. Een EPC contract is uiteindelijk een verregaande samenwerkingsvorm waarbij het kennisniveau ongelijk is en goede basisafspraken helpen deze samenwerking enorm." 

Kwaliteitseis voor ESCo’s via algemene regels

De Gedragscode Energie Prestatie Contracten is ontwikkeld door experts binnen het Europese Transparense project. Het concept van een Energie Prestatie Contract (EPC) kent verschillende vormen in verschillende Europese landen, maar soms wordt in projecten minder aandacht besteed aan de essentiële kernfuncties van het concept, zoals een contractueel vastgelegde energiebesparingsgarantie. De EPC gedragscode presenteert daarom algemene regels voor ESCo´s om een kwaliteitseis voor Energie Prestatie Contracten neer te zetten. De EPC-Gedragscode dient als een geharmoniseerde Europese kwaliteitsstandaard voor EPC-projecten, vergroot het vertrouwen van potentiële klanten in het business model en zal derhalve leiden tot een toename in de vraag naar EPC-projecten.

ESCo’s die de gedragscode onderschrijven, zullen energieprestatiecontracten ontwikkelen conform de gedragscode. De principes van de code staan voor:  integriteit, transparante samenwerking, een goed gekozen besparingspakket, gegarandeerde energiebesparing, overdracht projectrisico´s, energiemanagement, ondersteuning bij financiering en specialistische vaardigheden en kennis die nodig zijn voor succesvolle energiebesparingsprojecten.

De gedragscode is vrijwillig en niet juridisch bindend. ESCoNetwerk.nl zal een register bijhouden van de ondertekenaars, zodat opdrachtgevers ook weten wie deze werkwijze omarmen.