EO

Vignet moet wettelijke verplichte lampeninzameling bij detailhandel stimuleren

07 december 2014 om 15:51 uur - Zoetermeer

Winkels die energiezuinige verlichting verkopen kunnen met een sticker bij de entree laten zien dat zij oude lampen aannemen voor recycling. Hierdoor wordt het voor de consument duidelijker waar zij kapotte lampen kunnen inleveren. Stichting LightRec, in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting, hoopt dat dit initiatief de inzameling onder consumenten zal stimuleren.


Winkeliers die energiezuinige verlichting verkopen, zijn bij de wet verplicht om bij aankoop van een nieuwe lamp een oude lamp aan te nemen voor recycling. Helaas komen nog niet alle winkeliers deze wettelijke verplichting na, zo bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van LightRec: 20% van de winkeliers neemt een oude lamp niet aan van een consument die bij hem een nieuwe wil kopen.

 

De uitvoeringsorganisatie van LightRec, Wecycle, heeft daarom een vignet ontwikkeld dat op de deur geplakt kan worden. Veel winkelketens hebben de sticker inmiddels toegestuurd gekregen. Jeroen Bartels, manager van LightRec, is blij met het initiatief. "Op deze manier wordt het voor de consument veel duidelijker dat zij hun oude lampen kunnen inleveren bij de winkel. Wij hopen daarnaast dat winkeliers hun verplichting hierdoor vaker nakomen. Daarnaast zijn er ook steeds meer winkels waar een oude lamp kan worden ingeleverd zonder dat een nieuwe wordt gekocht. Door lampen te recyclen sparen we het milieu en kunnen waardevolle grondstoffen opnieuw worden gebruikt."

 

Nieuw onderzoek

LightRec en de Consumentenbond onderzoeken op dit moment opnieuw welke winkels oude spaarlampen aannemen voor recycling. LightRec is van plan ditmaal ook de namen van de slecht presterende ketens te publiceren. De stichting hoopt dat meer winkeliers hierdoor hun verantwoordelijkheid zullen nemen. Naar verwachting worden de resultaten in het voorjaar van 2015 bekend gemaakt.

 

Homepage LightRec:       http://www.lightrec.nl/

Homepage Wecycle:       http://www.wecycle.nl/

 

Gerelateerd nieuws

Giovanna Sauve

Hoe kunnen we van afval waardevolle producten maken? (video)

Hoe kunnen we van afval waardevolle producten maken? Dat onderzoekt Giovanna Sauve samen met haar collega's van de onderzoeksgroep Duurzaam Materialenbeheer.

Textiel met zonnecellen

700.000 euro voor onderzoek naar zonnecellen in textiel

Tenten, luxaflex, kleding en autobekleding die zonne-energie opvangen en opslaan. Dat is het doel van het onderzoeksproject TexEnergie. Het samenwerkingsverband van onder andere Saxion Hogescholen en Avans Hogeschool…

sustania

PowerMatching City bekroond als duurzame topoplossing tijdens Rio+20

Voormalig gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger, duurzaamheidlegende en voormalig premier van Noorwegen Gro Harlem Brundtland, mediamagnaat en filantroop Ted Turner en 150 VIP's hebben het eerste concrete…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Smartcollect energie- en PQ-managementsoftware

Doorbraak in energiemanagement: één softwarepakket voor het verzamelen van energiegegevens zoals energie, gas, water,...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

26 september 2017, Vianen

Masterclass Machineveiligheid

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 26, 27 september en 3, 4 oktober 2017

26 september 2017, Gorinchem

IMC Test & Measurement Days

Gratis seminars

27 september 2017, Amsterdam, RAI

Future of Obsolence Conferentie

Netwerkevent en conventie

Meer agendapunten »