Slimme ledlamp nog slimmer dankzij ex-Tesla engineer

Er is al een aantal slimme ledlampen op de markt. Zo beschikken Philips Hue, Lifx Led en WigWag over draadloze communicatie waarmee ze kunnen worden bestuurd via de smartphone. Het lijkt dus niet zo relevant om melding te maken van alweer een nieuwe slimme ledlamp, maar een voormalig Tesla-engineer komt nu toch met iets nog slimmers.

Een ex-Tesla CEO introduceert een interessante nieuwe ‘smart’ ledlamp, die wel eens het meest enerie-efficiént van allemaal zou kunnen zijn. Neil Joseph verliet Tesla vorig jaar om te beginnen met Stack, een start-up op het gebied van slimme verlichting, Zijn eerste product heet Alba en het is in feite een combinatie van Philips Hue en de Nest thermostaat.

De ledlamp is niet alleen energie-efficiént en draadloos ‘connected’, maar hij past zijn kleurtemperatuur en lichtsterkte automatisch aan, afhankelijk van het moment van de dag.

Joseph: "Op een zonnige dag op het kantoor van Tesla keek ik omhoog en toen dacht ik – waarom branden al deze lampen op volle sterkte, terwijl er zoveel zonlicht binnenkomt?"

De Alba lamp is uitgerust met sensoren die de hoeveelheid daglicht in een ruimte registreren. Afrhankelijk van de helderheid wordt de lamp gedimd of helemaal uitgeschakeld. Ook zijn er sensoren die de bewegingen (of het ontbreken daarvan) in de ruimte waarnemen en de lamp uitschakelen als die ruimte leeg is. Bovendien is het licht te regelen en te bundelen naar wens of gewoonte van de gebruiker.

Natuurlijk hoort er een app bij de lamp. Als de Alba is geïnstalleerd en de hub is verbonden met een draadloze router kunnen verschillende voorkeuren worden ingevoerd, zoals plekken in huis waar specifieke soorten verlichting gewenst zijn, of om ervoor te zorgen dat huisdieren de sensoren niet activeren.

Een startset met twee lampen en de hub is vooruit te bestellen voor $ 150. Aflevering vindt dan begin 2015 plaats. Extra lampen kosten $ 60, dat is vergelijkbaar met andere slimme lampen. Stack zegt dat de aankooprijs snel is terugverdiend door de energie die wordt bespaard. Het bedrijf schat dat Alba een besparing van 50 tot 80% oplevert vergeleken met gewone ledlampen. Voor een woning met een oppervlakte van 140 vierkante meter die vier uur per dag wordt verlicht bedraagt de besparing ten opzichte van gloeilampen volgens Stack ongeveer 555 euro per jaar.