Tandwielen cruciaal voor Rosetta ruimtesonde

Het nieuws dat de Rosetta ruimtesonde zijn missie heeft volbracht en dat de Philae succesvol is geland op komeet 67P maakte van 12 november 2014 een historische dag. De medewerkers van Reliance Precision Ltd volgen de vorderingen van de Rosetta al jaren nauwgelet. Zij hebben namelijk een aantal speciale tandwielen gemaakt voor deze sateliet.

"Het geeft ons veel voldoening te weten dat onze onderdelen nog uitstekend functioneren na 10 jaar, en dat diep in de ruimte op een afstand van 500 miljoen kilometer van de fabriek in Huddersfield waar ze zijn gemaakt", aldus directeur Andrew Wright.

De tandwielen waren cruciaal tijdens de hele reis van de satelliet. Zij roteren namelijk de twee zonnepanelen van 15 meter zodat deze continu gericht zijn op de zon. Een essentiële functie gezien het feit dat de Rosetta geen interne batterijen heeft en dus geheel afhankelijk is van zonne-energie.

Sinds Reliance in 1999 de Rosetta tandwielen maakte, is het bedrijf de ruimtevaartindustrie blijven bedienen met klantspecifieke tandwielen voor diverse satelieten. Technisch directeur Ian Laidler, onlangs nog voorzitter van de UK Space Mechanisms Working Group, stelt: "We hebben veel ondersteuning gehad van de UK Space Agency en van Innovative UK voor onze R&D-programma’s voor de ruimtevaart. Wij zijn trots dat we actief kunnen bijdragen aan een sterke, bruisende satellietindustrie."

http://www.reliance.co.uk/