Led Evenement toont elektronica als basis voor ledapplicaties

Bij het ontwikkelen van succesvolle ledapplicaties moeten keuzes worden gemaakt die alle van invloed zijn op de uiteindelijke kwaliteit van de applicatie. Tijdens het vijfde Led Evenement op 2 december in ‘s-Hertogenbosch staan voor designers, engineers en lichtarchitecten de nieuwste technische mogelijkheden centraal in 32 lezingen en ook een kennismarkt waar 43 exposanten hun expertise presenteren.

Om de bezoeker een compleet beeld te geven zijn de presentaties op het Led Evenement voor het eerst ingedeeld in  vijf verschillende sessies met ieder een eigen focus:

1. testen, meten en certificeren;

2. hardware,

3. ontwikkeling, productie en applicaties,

4. temperatuurbeheersing, EMC en optica, en

5. aansturen.

Zo wordt onder andere aandacht besteed aan het feit dat tijdens lichtmetingen aan led’s de meetresultaten vaak afwijken van een visuele beoordeling. Deze meetfouten kunnen ontstaan doordat de spectrale gevoeligheid van de gefilterde sensoren niet overeen komt met de 1931 CIE Standard Observer condities.

Ledmarkt wordt volwassen

De race om de hoogste lichtopbrengst en de langste levensduur beweegt zich naar de kwaliteit van het licht. Dat is licht specifiek gecomponeerd voor de applicatie, zodat het verlichte object het meest levendig, natuurlijk of aantrekkelijk geëxposeerd wordt. Om een van de presentaties gaat Citizen Electronics in op de verschillende benaderingen om tot de beste lichtoplossing te komen,

In het programma van het Led Evenement is er veel aandacht voor slimme verlichting, die zorgt voor ware verschuivingen in de waardeketen. Maar toch gaat het nog steeds vooral om de kwaliteit van het licht. Belangrijke ontwikkelingen daarin zijn ‘deep’ en ‘smooth’ dimmen, real-time monitoring, protectie en compatibiliteit.

Met het volwassen worden van de technologie wordt ook de regelgeving steeds strenger. Dit heeft consequenties voor zowel nieuwe als bestaande armaturen. Ook die regelgeving en de juridische aspecten met betrekking tot producten die nog niet voldoen aan deze regelgeving komen op het evenement aan de orde.

Programma

De versuvolmaakte led s de gebruiker

Door de snelle ontwikkeling van ledtechnologie concentreren armatuurfabrikanten hun aandacht op de betekenis ervan voor hun eigen producten. In bekende kringen praat men verwoed over rendement en levensduur, dimensionering en koeling, drivers en meettechniek. Maar vergeet men niet iets? Hoe kijkt de gebruiker daar tegenaan? Wat zijn voor hem of haar de belangrijke aspecten? Aan de hand van concrete projecten bespreekt Koen Smits diverse toepassingen. Hij deelt leermomenten die de mogelijkheden en onmogelijkheden van de led als lichtbron weergeven. De overtuiging dat led een vanzelfsprekende oplossing is, leidt tot kritische vragen aan de ledverlichtingsindustrie, die steeds meer trekken van de elektronicabusiness vertoont, met alle gevolgen van dien.

Koen Smits, Lichtconsult.nl

Tristimulus versus spectrale instrumenten

Tijdens lichtmetingen aan led’s kunnen de meetresultaten afwijken van een visuele beoordeling. Meetfouten kunnen ontstaan doordat de spectrale gevoeligheid van de gefilterde sensoren niet overeenkomt met de 1931 CIE Standard Observer condities. Wat zijn de gevolgen hiervan en zijn er alternatieven voorhanden?

Theo Duncker, Konica Minolta Sensing Europe

Kan de UV led de UV kwiklamp vervangen?

In de toepassing van UV-licht loopt het spectrum van 100 nm tot circa 400 nm. De meest toegepaste lichtbron is de middendruk kwiklamp. Vanwege milieueisen op vermindering of verbod van kwik kan ledtechnologie een goed alternatief bieden. De huidige generatie UV led’s kan in het spectrum van circa 250 tot 400 nm op diverse plaatsen een alternatief bieden. Ad Musters gaat in op de voor- en nadelen van beide technieken en geeft een update van de laatste versie led’s.

Ad Musters, Universal Science

Connectivity in smart lighting

Er is veel vraag naar met lkaar gekoppelde slimme verlichting. De grote vraag is welke technologie daarvoor moet worden gebruikt.  Er zijn verschillende technologieën op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Pepijn Herman bespreekt de verschillen en de uidagingen, bijvoorbeeld: waarmee moet de lamp zijn verbonden?

Pepijn Herman, Metatronics 

Optical solutions for mid power leds

In ledarmaturen wordt dikwijls gebruik gemaakt van ‘mid-power’ led’s. Simon Aldred laat zien hoe deze technologie met succes kan worden gebruikt in optische matrices. Hij gaat in detail in op de voordelen van ingegoten componenten, de haalbare bundelhoek, technieken om kleurseparatie te reduceren, technieken om beheersing van de bundel te verbeteren en het toekomstgericht ontwerpen.

Simon Aldred, LEDiL

Intelligent lighting & control solutions

Ongeacht de specifieke verlichtingstechnologie is het essentieel om de lichtbron effectief aan te kunnen sturen. Geavanceerde verlichtingsregeling biedt kansen voor intelligentie en extra energiebesparing, door integratie van elementen als energiemanagement/harvesting, compensatie voor omgevingslicht en aanwezigheids- of bewegingsindicatie. Jeroen Hobbelman leidt zijn toehoorders langs de ‘best pratices’ en beschikbare oplossingen.

Jeroen Hobbelman, Microchip namens Arrow Electronics

Gebruik van near field metingen voor het genereren van LDT en IES files

Klassiek worden LDT- en IES-files gegenereerd met far-field metingen. Hierbij staat het meetapparaat op een afstand van circa tien keer de armatuurdiameter. Het gebruik van nearfield metingen geeft veel extra mogelijkheden; zeker als er spectrale gegevens worden verzameld. Dingeman Beuzekom gaat in op een aantal specifieke voorbeelden.

Dingeman Beuzekom, Laser 2000 Benelux

Quality of light: the evolution of led lighting

De race voor de hoogste lichtopbrengst en de langste levensduur beweegt zich naar de kwaliteit van het licht. Dat is licht specifiek gecomponeerd voor de applicatie, zodat het verlichte object het meest levendig, natuurlijk of aantrekkelijk wordt geëxposeerd. Navid Delassaee bespreekt de verschillende benaderingen om tot de beste lichtoplossing te komen, waarbij de termen Ra-, CRI-, BBL- en Vivid-technologie aan bod komen.

Navid Delassaee, Citizen Electronics namens Elincom electronics

Richting aangeven a.u.b. – Betrouwbaarheid van lichtverdelingsmetingen

Hoe verlicht een lamp of armatuur mijn ruimte? Om deze vraag te beantwoorden wordt de situatie gemodelleerd. Daarvoor meet men eerst de ruimtelijke lichtverdeling van de lichtbron. Maar hoe betrouwbaar zijn deze meetresultaten? Dat weet men niet echt. Dus hoe nauwkeurig is dan de voorspelling hoe de ruimte zal worden verlicht? Michiel Brons gaat in op het verhogen van de betrouwbaarheid van het meten van lichtverdelingen.

Michiel Brons, VSL

Thermal interface solutions

Steeds meer vermogen, lumen en minimalisering is de trend in de ledindustrie. Hierdoor blijft het thermisch design een belangrijk onderdeel in het gehele armatuur. De warmtehuishouding heeft een belangrijke invloed op de  levensduur en kleureigenschappen van de led. Naast de warmteafvoer (passief of actief) is de warmtegeleiding een cruciaal item in het ontwerp. Marco van Drimmelen presenteert de ontwikkelingen op het gebied van thermisch interfacemateriaal voor ledverlichting.

Marco van Drimmelen, Seher

Van intelligent lighting naar smart cities

Waarom is traditionele straatverlichting niet voldoende voor de nieuwe markten? Frank den Ridder geeft de definitie van intelligente (openbare) verlichting en legt uit waarom dit in veel nieuwe economieën niet alleen een noodzaak, maar ook een mooie opstap naar smart cities is. Aan de hand van enkele voorbeelden komen de mogelijkheden naar voren én wat er op dit gebied al is bereikt.

Frank den Ridder, Dazzletek

What is stray light, how does it affects light measurement results and how to handle it

Strooilicht is licht in een optisch systeem (spectrometer), dat er volgens het ontwerp niet hoorde te zijn. Het strooilichtniveau is een van de meest kritische specificaties van een instrument. Strooilicht beïnvloedt de prestaties van het instrument en het zorgt vaak voor een limiet in het dynamische bereik van het systeem. Het beperkt de signaal/ruisverhouding, of contrastverhouding, omdat het begrenst hoe donker het systeem kan zijn. Ger Loop geeft een overzicht van al deze aspecten.

Ger Loop, Avantes

Mid-powerleds, mogelijkheden en onmogelijkheden

Mid-Power led’s verzorgen op dit moment een zeer belangrijk deel van de ledverlichtingsmarkt. De evolutie in dit segment op zowel lumen/watt alsook kostprijs is aanzienlijk geweest. Maar naast deze positieve trend zijn er ook valkuilen waar men rekening mee moet houden. Paul Botermans bespreekt  een aantal trends en eigenschappen die belangrijk zijn voor nieuwe ontwikkelingen.

Paul Botermans, Silica

Laser For photometry

Lichtbronnen op laserbasis bieden significante rendementsvoordelen ten opzichte van conventionele ledverlichtingsconcepten. Hoewel beide hetzelfde conversieproces gebruiken om zichtbaar licht af te geven, stellen ze zeer verschillende eisen aan fotometrische meetapparatuur en wettelijke voorschriften. Vragen als ‘wat is de CCT of CRI van een laserlichtbron?’  of ‘ zijn laserbronnen veilig voor de ogen?’ worden behandeld door Oliver Lischtschenko. .

Oliver Lischtschenko, Ocean Optics

Secondary optics out of silicone: bringing low volume to market

Siliconen zijn het materiaal bij uitstek voor de nieuwe generatie secundaire optica, dank zij superieure eigenschappen ten aanzien van UV-stabiliteit en gebruik bij hoge temperaturen.  Ze maken ook nieuwe oplossingen mogelijk voor productie van kleine series (100 tot 10 000 stuks) complex gevormde lenzen. En dat met relatief lage tooling-kosten.

Armand Peruijn, Bright LED Solutions namens Mavom

Led drivers in relatie tot de betrouwbaarheid, levensduur en omgevingsvariabelen

Ron Staargaard gaat in op de aspecten die bepalend zijn voor de levensduur en betrouwbaarheid van een led driver. Wanneer noemen we een led driver betrouwbaar, hoe wordt de levensduur bepaald en welke testmethoden worden gebruikt door fabrikanten? Met deze kennis zijn gebruikers beter in staat om te komen tot een keuze die voldoet aan de hoogste prestatie- en betrouwbaarheidseisen.

Ron Staargaard, Koning & Hartman

Led performance keurmerken

Nieuwe inzichten en veranderende wensen van de markt hebben invloed op de eisen voor het verkrijgen van het led performance keurmerk. Jaap Nuesink gaat in op de huidige aangepaste eisen en schetst een verwachting van de toekomst. Daarnaast komen de belangrijkste verschillen tussen het led performance keurmerk en het Enec+ keurmerk aan de orde. Wat zijn de belangrijkste verschillen en waarin komen die tot uiting?

Jaap Nuesink, Dekra Certification.

Silicon based led technology significantly reduces the costs of the fixture

Led’s worden gemaakt van galliumnitride (GaN), een halfgeleidermateriaal met de beste lichtemissie-eigenschappen.  Plessey benut het prijsvoordeel van het gebruik van standaard silicium substraten, waarop de GaN laag wordt aangebracht. Plessey gebruikt daarvoor een gepatenteerde technologie: het MaGIC proces komt toe met een dunnere GaN-laag.  

David Owen, Plessey Semiconductors namens Alcom Electronics

Draadloze lichtbesturing: een veilige keuze bij refurbishment?

Het draadloos besturen van onder andere verlichting en zonwering biedt voordelen voor de gebruiker en eigenaar in flexibiliteit en kosten. Er zijn echter ook zorgen: gaat het licht wel echt aan? Is een draadloos netwerk wel veilig? Kan ik een heel gebouw draadloos bedienen? Lopen mijn bestaande WiFi netwerken niet vast? Siebren de Vries geeft een beeld van de mogelijkheden en de praktijkervaring op basis van MyriaWise.

Siebren de Vries, Chess Wise

De beste EMI-ferrite-bead in 3 praktische stappen

Er zijn zoveel verschillende EMI-ferrietkralen, zoveel bouwvormen, maten en waarden. Wat is nu de beste kraal voor een applicatie? Alex Snijder legt uit hoe in  drie praktische stappen voor een applicatie de ideale EMI-kraal kan worden gekozen. Geen ingewikkelde formules, maar een praktische en snelle benadering voor het probleem.

Alex Snijder, Würth Elektronik Nederland

Solid state lighting power supplies, lighting of the future – easy, efficient and flexible

‘Makkelijk’  betekent in di geval een coombinatie van technieken in een toestel, die het gebruiksvriendelij maken en ontwerp- en testtijd besparen.  ‘Efficiënt’ wil zeggen dat het rendement omhoog gaat, om koellichamen en andere onderdelen die verliezen geven te besparen. Ook de elektrische prestaties nemen toe, dankzij een slimme coverterregeling en betere vermogenscomponenten. ‘Flexibel’ duidt op digitale converters die modificatie van het systeemgedrag mogelijk maken tijdens de productie of door de eindgebruiker, bijvoorbeeld via slimme netwerken..

Ales Loidl, ST namens Rutronik

From Single leads to complete luminaires – comprehensive light measurement systems

Een nauwkeurig lichtmeetsysteem is cruciaal bij de ontwikkeling van ledproducten, omdat hun flux en kleur kan veranderen door temperatuur en stroom. Om tot een goede evaluatie van verlichtingssystemen te komen is het essentieel om de elementaire parameters te begrijpen evenals de grootheden en meetmethoden. Mikolaj Przybyla behandelt de basiskennis over lichtmeetprocedures, internationale standaarden en de beschikbare instrumentatie voor ledmetingen.

Mikolaj Przybyla, GL Optic namens Promis Electro-Optics

Invloed van de ERP wetgeving op led armaturen – hoe voldoen aan de wetgeving, wat met oudere ontwerpen?

Dr. Wen Wu geeft een praktisch inleiding in de directe invloed van de ERP-wetgeving (eco-design) op de verschillende onderdelen die worden toegepast in ledontwikkelingen. Hij zoomt in op de ledmodules, de driver en het gehele armatuur, maar ook op de wettelijke aspecten met betrekking tot bestaande producten die nog niet voldoen aan deze regelgeving.

Dr. Wen Wu, Mean Well namens Telerex

CoB: The fast and easy way to led lighting

Martin Schiel laat zien hoe snel en eenvoudig ledverlichting kan worden gerealiseerd met CoB (Chip on Board) en het juiste ecosysteem, met de juiste tools en demo’s van Future Lighting Solutions. Ook geeft hij een overzicht van de jongste ontwikkelingen en nieuwe markten.

Martin Schiel, Future Lighting Solutions

The art of innovative high-bay led lamp development

Bij het ontwikkelproces van een high-bay ledlamp gaat het om de juiste integratie van onderdelen in het licht van de gewenste specificaties en geldende normen. Dolf van Casteren bespreekt de keuzes en het dimensioneren bij het ontwikkelen van de diverse onderdelen. Vervolgens gaat hij in op de steeds verdergaande normering en eisen voor ledverlichting op het gebied van power quality (EMI), rendement, betrouwbaarheid en lichtkwaliteit.

Dolf van Casteren, LED driven

Light management systems and the benefits

Intelligente verlichtingsoplossingen creëren nieuwe mogelijkheden voor energiebesparing en intelligente armaturen, gericht op gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit. Vooral in industriële ruimten valt met led’s veel energie te besparen. Ook lichtmanagementsystemen vergroten de besparing. Hoe eenvoudig is lichtmanagement momenteel en wat zijn de trends voor morgen?

Martin Plachta, Vossloh-Schwabe

Testmethoden voor led drivers. Hoe het maximale rendement en de optimale kwaliteit te realiseren?

Het testen van de diverse essentiële parameters van led drivers is geen sinecure. Uiteraard moeten we voldoen aan de internationale normen voor aansluiting op het lichtnet. Daarnaast bepalen stabiliteit van de uitgangspanning/stroom van de driver de kwaliteit en levensduur. Welke apparatuur is nodig voor het optimaliseren van het rendement? Hoe testen we de invloed van het dimmen, (vooral de dimstroom, dimfrequentie en de dim duty cycle) op de kwaliteit en levensduur?

Martie Janssen, Chroma ATE Europe namens TTMS

Where is the value in smart lighting?

Slimme verlichting biedt interessante mogelijkheden en kan leiden tot enorme verschuivingen in de verlichts-waardeketen. Maar uiteindelijk is het de lichtkwaliteit in ruimten die deze (r)evolutie voedt. Diep en soepel dimmen, real-time monitoring en protectie en compatibiliteit zijn voorbeelden van de ‘slimmigheden’ die het eerst moeten worden aangepakt.  

Patrick van der Meulen, Xicato

Kosten verlagen door combinatie van SMD en trough hole reflow (THR) soldeertechniek in één procesgang

SMT-componenten zijn niet meer weg te denken van een PCB. Het SMT-proces is dan ook een snelle en voordelige productiemethode. Hiermee kunnen we efficiënter produceren en wereldwijd concurreren. Het integreren van ‘klassieke’ through hole-componenten, als bijvoorbeeld volumineuze connectoren, zou ideaal zijn. Dit kan! Hoe werkt het, wat zijn de voordelen en waar moet je rekening mee houden om ook grotere componenten (bijvoorbeeld connectoren en printklemmen) te integreren?

Thijs van den Akker, Phoenix Contact

Led’s en EMC: de norm is een plicht, maar de meting is een kans!

Het besef van de power quality aspecten van led’s is aan het groeien. Europese wetgeving gaat fabrikanten dwingen om aan minimale normen te voldoen. Maar er is een nog veel sneller groeiende uitdaging: EMC. Led-drivers vinden hun weg in een grote diversiteit aan toepassingen. André Canrinus laat zien dat de EMC-aspecten vroegtijdig en eenvoudig onder controle zijn te krijgen, zodat kosten in een later stadium worden voorkomen.

André Canrinus, Canrinus Consultancy namens AR Benelux

Optimaliseer quality of light

De transformatie van traditionele lichtbronnen naar ledverlichting mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de verlichting. Niet alleen de lichtbron maar het totale systeem van led en driver zorgt voor een optimaal lichtcomfort. Bernd Miller gaat in op CLO (constant lumen output) functie, geringe rimpel en hybride dimtechnologie.

Bernd Miller, Osram Benelux

Dynamische verlichting voor onze gezondheid

De medische en biologische wetenschap heeft aangetoond dat licht naast een visueel ook een belangrijk biologisch effect op het menselijk lichaam heeft. Goede dynamische verlichting die aanpasbaar is in kwantiteit en in kleurtint kan een belangrijke factor zijn om en productiviteit en gezondheid en welzijn van mensen te verbeteren. De verwachting is dat dit soort verlichting de komende jaren meer en meer standaard zal worden. Hierbij zullen ledmodules met variabele kleurtint een belangrijke rol gaan spelen.

Wout van Bommel, Van Bommel Lighting Consultant

Led Event 2014, Ledapplicaties voor designers, engineers en lichtarchitecten

4 november 2014, 1931 Congrescentrum ‘s-Hertogenbosch

Meer informatie en registratie: http://ledapplicatie.nl/