Vaticaan onthult ledverlichting in Sixtijnse Kapel (video)

Bezoekers aan de Sixtijnse Kapel in het vaticaan kunnen de wereldberoemde fresco’s nu in een nieuw licht ekijken – van 7000 led’s om precies te zijn.

Door ultraviolette straling vervaagden langzamerhand de kleuren van de meer dan 500 jaar oude meesterwerken van renaissance-kunstenaar als Michaelangelo, Botticelli en Ghirlandaio. 

"Met de nieuwe ledverlichting wordt homogene belichting verkregen, die zorgt voor een nauwkeurige weergave en waardoor we de SixtijnseKapel als geheel, maar ook elke individuele fresco, beter kunnen begrijpen – tot in het kleinste detail", zegt Antonio Paolucci, directeur van de Vaticaanse Musea.

De onopvallende energiebesparende ledlampen zijn geïnstalleerde langs de randen van een richel die rond de kapel loopt. Ze zijn zo gepositioneerd dat ze de pigmenten van de fresco’s het best tot hun recht doen komen en kunnen tot verschillende niveaus worden aangepast.

"Deze ledverlichting is zo ingericht dat het lichtspectrum zo dicht mogelijk bij natuurlijk licht komt. Er zijn dus geen disproportionale hoeveelheden rood of blauw, Vaak wordt ledlicht als koud ervaren, omdat het te blauw is", zegt Vittoria Cimino, directeur-conservator van de Vaticaanse Musea.

"De lichtkwaliteit is speciaal ontworpen voor de kapel. We hadden minstens 280 verschillende pigmenten en beproefden en berekenden een nieuwe colour rendering index voor de kapel", aldus verlichtingstechnicus Martin Reuter van Osram