Brandveiligheidsklassen ET-kabels

Elektrotechnische kabels voor vaste installatie in bouwwerken vallen in de nabije toekomst onder de Europese verordening voor bouwproducten, de Construction Products Regulation (CPR). Kabels worden hierbij ingedeeld in brandveiligheidsklassen.

Voorheen werd de brandveiligheid van kabels vastgesteld volgens de classificatie in de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8012. Deze wordt nu aangepast aan de CPR-verordening en gepubliceerd als echte norm, NEN 8012.

Nieuwe indeling

Elektrische leidingen worden in de CPR ingedeeld naar brandklasse, rookklasse, vallende brandende deeltjes en corrosiviteit/zuurgraad van de verbrandingsgassen. De Europese lidstaten mogen zelf bepalen wanneer welke classificatie wordt toegepast. In Nederland gaat NEN 8012 hiervoor als maatstaf gelden.

CE-markering

De CPR maakt onderscheid tussen ‘reaction to fire’ (hoe reageert de kabel op brand?) en ‘resistance to fire’ (in hoeverre behoudt de kabel zijn functie bij brand?). NEN 8012 heeft betrekking op hoe kabels reageren bij brand. De CPR schrijft ook voor dat kabels een CE-markering op dit punt krijgen. Voor ‘reaction to fire’ kan deze vanaf medio 2015 worden toegepast. Een jaar later wordt de CE-markering verplicht. CE-markering op de eigenschap ‘resistance to fire’ wordt later van kracht.
In het ontwerp voor de nieuwe NEN 8012 is ten opzichte van de bestaande NTA 8012 het volgende toegevoegd:

  • De relatie tussen NTA 8012, NEN 1010 en het Bouwbesluit;
  • Een beschrijving van de betekenis van brand- en rookklassen;
  • De classificatiecriteria ‘corrosiviteit/zuurgraad’ en ‘vallende brandende deeltjes’;
  • Een stappenplan in combinatie met flowcharts, voor de keuze van het juiste type bekabeling bij bepaalde risico’s.

Verder is de risicoanalyse met wegingsfactoren aangepast. Ten slotte is de bezettingsgraadklasse vervangen door de indeling voor uitwendige invloeden volgens NEN 1010 met betrekking tot ontruimingsmogelijkheden.
NEN 8012 is opgesteld door een werkgroep onder de verantwoordelijkheid van NEC 64 Installatievoorschriften, lage spanning.
Commentaar geven (klik hier)  op het ontwerp voor de nieuwe norm NEN 8012 kan tot 31 december.

Bron: NEN E-veiligheid