TNO meet emoties bij lezers voor innovatie van eBooks

Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is een grote overzichtstentoonstelling over de schrijver Arnon Grunberg geopend. Tegelijkertijd werd ook het GrunbergLab geopend. Dat is de locatie waar innovatief hersenonderzoek wordt uitgevoerd door het Nederlands Herseninstituut van de Vrije Universiteit en TNO in samenwerking met consortiumpartners Eaglescience, Noldus Information Technology en TMSi

Tijdens het schrijven van zijn nieuwe boek ‘Het Bestand’ is Arnon Grunberg’s hersenactiviteit gemeten door TNO en een aantal partners. Dit eBook komt volgend jaar uit maar nu al worden honderden lezers in de tentoonstelling eveneens gemeten tijdens het lezen van het eBook. Dat meten gebeurt via neurofysiologische sensoren en camera’s (een ‘badmuts met sensoren’). De resultaten worden vervolgens vergeleken met de eerdere metingen bij de schrijver, met als doel het leren over innovaties die het meten van emoties kan opleveren voor eBooks.

De tentoonstelling

De tentoonstelling is te zien tot en met 1 februari 2015. Bij de opening van de tentoonstelling is Grunberg benoemd tot Honorary Fellow aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA.