Dit is Dutch Design (video)

De 13e Dutch Design Week, podium van internationale allure voor ontwerpers en kunstenaars, vormde van 18 tot en met 26 oktober de verbindende factor tussen design, technologie en mensen. Bouwbedrijf Heijmans signaleerde een aantal opmerkelijke ontwerpen, die op verschillende locaties in Eindhoven waren te zien.

Heijmans nam zelf ook deel aan dit inspirerende event. Na de Smart Highway en de award voor Beste Opdrachtgever toonde het bedrijf dit jaar met het verplaatsbare éénpersoonshuis Heijmans ONE. Bovendien was het 3D Print Canal House genomineerd voor een award in de categorie ‘habitat’. Heijmans zelf zag ook tien opmerkelijke Dutch Designs:

Kinegrity – Energy producing structure

kinegrity

Kinegrity is een systeem waarbij een kinetische (dynamische) lichtgewicht constructie is opgebouwd volgens het ‘tensegrity’ principe van trek in de kabels en druk in de kolommen. Door de integratie van een lichtgewicht kabelconstructie en het richten van zonnepanelen, kan er tot 50% meer schone energie worden opgewekt, met minder materialen. Kinegrity toont een overkapping van negen bij negen meter, waarbij 21 kolommen door een waterdicht membraan heen steken en zonnepanelen naar de zon richten. De panelen worden gedraaid, door met vier motoren aan kabels te trekken en op deze manier de kolommen met zonnepanelen te kantelen. Een ‘eyecatcher‘ voor duurzaamheid en innovatie.

Meer info >>

’24 mm’ – Arend Groosman

24mm

’24mm’ is een project bedacht door kunstenaar Arend Groosman. Sinds 2004 werkt hij aan zijn mobiele en transformeerbare wereld. 24mm is een modulair systeem dat zijn naam ontleent aan de afmetingen van het materiaal waar het systeem uit bestaat: latten met een dikte van 24 x 24 millimeter. Het basisidee van ’24mm’ is om microarchitectuur te realiseren, al dan niet in combinatie met interieurtoepassingen. Het doel van deze combinatie is het ontwerpen van ruimtes die naar wens kunnen worden getransformeerd.

Meer info >>

Project EGG – Michiel van der Kley

egg

Project Egg gaat over 3D-printen, de kracht van delen en co-creëren, over nieuwe manieren om te maken en samen te werken. Project EGG is een gebouw, bestaande uit 4760 ‘stenen’. Alle stenen zijn uniek. Ze worden één voor één ge-3D-print. De stenen worden geprint door 3D-printers van over de hele wereld. Alle stenen samen, in de juiste volgorde geplaatst, vormen dit paviljoen. Je kunt ‘een steentje’ bijdragen door zelf een steen te printen of door een steen financieel te adopteren.

Meer info >>

Waterland-huisje

waterland

Waterland-huisje is een piepklein huis, de Nederlandse exponent van de ‘tiny house movement’. Geïnspireerd op de traditionele bouwkunst van de Zaanstreek en vernoemd naar Waterland, de streek vlak boven Amsterdam. In dit huisje passen een woonkamer, keuken, badkamer en slaapzolder. Het huisje staat op wielen en kan gemakkelijk verplaatst worden. Het is géén caravan. Je zult Waterland-huisje dan ook niet snel vinden op een camping maar eerder in een achtertuin, weiland of boomgaard. Waterland-huisje laat ruimte in plaats van die vol te bouwen.

Meer info >>

BB Bricks – Studio Bas Luiting

bbbricks

BB Bricks zijn constructie-elementen waarmee je eindeloos veranderende bouwsels kunt maken. Binnen, buiten, thuis of op je werk; BB Bricks zijn gemaakt van recycle kunststof of van recyclebare kunststof, afhankelijk van kleur en soort. Met de BB Bricks klik je allerlei levensgrote objecten in elkaar zoals je dat met Lego in het klein doet. Bas Luiting toonde tijdens de Dutch Design Week de magie van BB Bricks in combinatie met zijn 3D-printer in een inspirerende omgeving.

Meer info >>

Architectural Acoustics – how buildings sound

dummy

Op maandagavond 20 oktober organiseerde de TU Eindhoven een bijzonder event over muziek, akoestiek en architectuur. Bedoeling van de avond was om het publiek te laten ervaren wat klank en muziek in een ruimte kunnen betekenen. Bezoekers werden actief betrokken bij een aantal muzikale geluidsexperimenten. Hoogtepunt van het programma was een unieke akoestische meting, die nog nooit eerder ter wereld is uitgevoerd in een volle zaal. Hiervoor was een speciaal muziekstuk gecomponeerd.

Meer info >>

The Cozy Shelter – Lambert Kamps

cozy

Eén buis vormt de gehele presentatie. Deze flexibele opblaasbare buis is zo door Lambert Kamps gemodelleerd dat er een shelter met inrichting ontstaat. Met deze buis is het mogelijk steeds weer andere vormen te bouwen, groter, kleiner, vierkant, rond, alles is mogelijk. Na gebruik kan de buis worden opgerold op een haspel voor transport of opslag.

Meer info >>

Zuiverhuis

zuiverhuis

Ooit stond in dit gebouw uit 1924 de zuiveringsinstallatie voor het waterstofgas dat op het NRE-terrein werd geproduceerd. Tegenwoordig is het Zuiverhuis de gezamenlijke werkruimte van een collectief van makende architecten en meubel-/interieurmakers met een gedeelde voorliefde voor het ambacht. Tijdens Dutch Design Week is het Zuiverhuis open met werk van ontwerpers Mathijs Cremers (architect/ontwerper), Michel Dickhaut (meubelmaker/ontwerper), Patricia van der Kruijs (meubelmaker/interieur-ontwerper), Michiel van Mastrigt (architect/ontwerper) en Mark Theijssen (architect/ontwerper).

Meer info >>

Addlab – 3D Metaalprinten

addlab

AddLab is de eerste privaat gefinancierde ‘3D printing proeffabriek’ waar hoogwaardige metalen onderdelen worden geprint voor industriële toepassingen. In AddLab staan drie state-of-the-art metaalprinters. Voor de bezoekers van de Dutch Design Week was dit een unieke kans om te zien wat er nu allemaal al mogelijk is op het gebied van 3D metaalprinten.

Meer info >>

Agri meets design

agri

Hoe de boerderij van de toekomst eruit ziet is een vraag die velen van ons bezighoudt. Agri meets Design heeft als doel de landbouw te herontwerpen en het denken erover te vernieuwen. Door samen met ontwerpers aan huidige vraagstukken te werken draagt Agri meets Design bij aan het tot stand laten komen van nieuwe denkrichtingen. Daarom werd er dit jaar een serie projecten gestart waarin boeren en ontwerpers samenwerken aan prangende ontwerpopgaven.