Wereldrecord in datatransmissie met slimme circuits

Minder draden, kleinere antennes en snellere videotransmissie. Dat kan het resultaat zijn van een nieuw type microgolfcircuit dat is ontwikkeld op de Zweedse Chalmers University of Technology. Het onderzoeksteam achter het circuit behaalde er een record mee dat veel aandacht trekt. De resultaten worden deze week gepresenteerd op een conferentie in San Diego.

Telkens als we op de telefoon of een tablet naar een filmpclip kijken, is er een complete keten van geavanceerde technologie aan het werk. Om de film in de goede volgorde af te spelen als we op de play-toets drukken, moeten de data ons snel bereiken, via een lange reeks toestellen, antennes en ontvangers. Met een toenemend aantal gebruikers, de behoefte aan steeds hogere beeldkwaliteit en steeds meer draadloze systemen, zijn de productiemethoden voor het met de juiste snelheid verzenden van enorme hoeveelheden data door de lucht op zijn zachtst gezegd een uitdaging.

Hogere frequenties

De oplossing kan liggen in het gebruik van hogere frequenties dan nu, vanaf 100 gigahertz en hoger, omdat dat toegang zou geven tot een grotere band van ongebruikte frequenties en dat zou een hogere data-rate mogelijk maken. Onderzoekers over de hele wereld zijn bezig met het ontwikkelen van datacircuits die signalen kunnen zenden en ontvangen die op hogere frequenties nog sterk genoeg zijn. Een Zweeds team van de Chalmers University of Technology en Ericsson heeft daarbij al succes geboekt.

"We hebben circuits ontworpen voor signalen op 140 gigahertz; daar hebben we een grote bandbreedte. Bij laboratoriumproeven haalden we een transmissiesnelheid van 40 gigabit data per seconde en dat is twee keer zo snel als het vorige wereldrecord op een vergelijkbare frequentie", zegt professor Herbert Zirath, expert op het gebied van high speed elektronica bij Chalmers. Hij werkt ook in deeltijd voor Ericsson Research.

Breaking News

Dankzij het record zijn de onderzoekers uitgenodigd om op woensdag 22 oktober onder de noemer ‘Breaking News’ een presentatie te geven op het Compound Semiconductor Integrated Circuits Symposium in San Diego.

"Alleen al die uitnodiging op zich is al een teken van kwaliteit. We zijn natuurlijk enorm trots dat ons onderzoek is geselecteerd als Breaking News – als een van de belangrijkste onderwerpen." Herbert Zirath zegt dat ontwikkelingen op het gebied van halfgeleidermaterialen de productie mogelijk maken van circuits die hoogfrequente signalen met voldoende vermogen kunnen verzenden. De circuits zijn gemaakt van het halfgeleidermateriaal indiumfosfide en zijn zo klein dat de details alleen zichtbaar zijn met een microscoop.

Toepassingen

Als toepassingsmogelijkheid voor de snellere draadloze datatransmissie ziet Zirath bijvoorbeeld belangrijke cultuur- of sportevenementen waar live films met hoge resolutie moeten worden verzonden naar schermen, zonder vertraging en zonder lange kabels. Ook kunnen de circuits worden gebruikt voor communicatie binnen grote computerruimtes – en tussen die computerruimtes onderling – waar onze digitale bestanden terecht komen als we ze in de cloud plaatsen. Verbeterde draadloze transmissie leidt ook tot minder bekabeling in de woning en op de werkplek. De snelle circuits zijn voor Ericsson van belang voor het verzenden van signalen van en naar basisstations en antennemasten.

Het project wordt gefinancierd door de Zweedse Foundation for Strategic Research, en in de volgende stap verlaten de circuits het laboratorium om te worden beproefd onder realistische omstandigheden. Hoewel succesvolle datatransmissie nog veel andere aspecten heeft, maakt Herbert Zirath zich geen zorgen. Het doel van het project is om binnen enkele jaren draadloze datatransmissie te demonstreren op 100 gigabit per seconde.

"Ik ben ervan overtuigd dat het een kwestie van nog maar een paar jaar is voordat onze circuits in praktische toepassingen worden gebruikt."