Zestiende DE Event heeft vier thema’s

In 1931 Congrescentrum Brabanthallen in Den Bosch vindt op 29 oktober de zestiende editie plaats van het Design Automation & Embedded Systems Event. Jaarlijks bespreken daar ontwikkelaars en toepassers van embedded systems met elkaar de nieuwste technologieën, inzichten en ervaringen. In het omvangrijke lezingenprogramma en op de bijbehorende expositie wordt aandacht besteed aan vier specifieke thema’s: FPGA, embedded, Internet of Things en PCB-technologieën.

Gedurende de dag zijn er presentaties te volgen in parallelle sessies, die zijn verdeeld over de vier thema’s. Het lezingenprogramma omvat een gevarieerd aanbod aan presentaties, waarin bezoekers op de hoogte worden gebracht van de mogelijkheden en uitdagingen van nieuwe technieken en toepassingen. Het programma in de vier ‘tracks’ bestaat  uit de volgende lezingen (met hier en daar een ‘tipje van de sluier).

Ontwikkeling DSP-board met maximale rekenkracht

Hoe meer data een virtuele telescoop per seconde kan verwerken, hoe beter en sneller hij de sterrenhemel kan waarnemen. Voor deze uitdaging heeft Astron het UniBoard ontwikkeld, dat communiceert met soortgelijke DSP-boards en de buitenwereld door middel van een groot aantal high-speed links met protocollen zoals ethernet. Welke uitdagingen zijn er bij de ontwikkeling van zo’n board en welke overwegingen zijn er geweest bij de keuze voor FPGA?

Gijs Schoonderbeek, Astron

FPGA & Security

High-Level Synthesis used for FPGA designs

VHDL is de hardwaretaal voor de ontwikkeling van FPGA’s. De jongste generatie Xilinx SoC FPGA’s heeft geïntegreerde ARM-processoren en een variëteit aan IP blokken die met software moeten worden bestuurd en geconfigureerd. C++ of SystemC worden gebruikt als de nieuwe hardwaretalen voor SoC FPGA’s. Met Vivado High-level Synthesis wordt C code geconverteerd in een FPGA netlist. Deze presentatie laat zien hoe dat wordt gedaan.

Frank de Bont, Core|Vision

Ultra HD TV met behulp van low cost FPGA’s

Voor ongecomprimeerde Ultra HD video, tot 12 Gbit data per seconde, is een enorme hoeveelheid gegevens nodig. In deze presentatie wordt uiteengezet hoe Adeas dit met low cost FPGA’s voor elkaar heeft gekregen, waardoor een oplossing wordt gecreëerd die vele malen goedkoper gerealiseerd kan worden.

Frans Kennis, Adeas

Drie aspecten voor snellere ontwikkeling van embedded systemen

In de geïntegreerde grafische ontwikkelomgeving Labview zijn alle middleware en drivers opgenomen waardoor het ontwikkelteam direct kan starten met de functionaliteiten van het embedded systeem. Labview kan worden gecombineerd met de Eclipse IDE en worden toegepast op Xilinx Zynq SoC gebaseerde embedded platformen. Het gebruik van open NI Linux-RT als operating system biedt verdere voordelen voor snelle ontwikkeling in onder andere mechatronica, medische en smart grid toepassingen

Peter Schutte, National Instruments

Security of things

Cyber-aanvallen, industriële spionage en productpiraterij vormen een steeds groter, wereldwijd probleem en een ernstige bedreiging voor producenten inalle takken van industrie. Vooral de ontwikkeling van waardevolle kennis staan onder druk. Wibu-Systems is een leverancier van beveiliging en biedt producten en technologieën voor de bescherming van intellectueel eigendom, reverse engineering en sabotage. Kelly Jagers op Akkerhuis is security- en licentie-adviseur bij Wibu-Systems en zij spreekt over de risico’s en over de voordelen van het beschremen van IP.

Kelly Jagers op Akkerhuis, Wibu-Systems

Securing Connected Embedded Devices

Veel embedded producten zijn niet meer op zichzelf staand, maar hebben externe data-aansluitingen om diagnostiek op afstand moglijk te maken, evenals data-acquisitie en besturing. Maar producten met een externe verbinding zijn gevoelig voor aanvallen en misbruik. Dat beïnvloedt onze veiligheid en beveiliging, en wordt langzamerhand een echt gevaar. In deze presentatie wordt de alledaagse bedreiging van ‘connected devices’ besproken en hoe ontwerpers met de juiste ontwerpmethoden en producten veilige ontwerpen kunnen maken.

Chriss Tubbs, Green Hills Software

Implementatie van IoT security

Security, encryptie en authenticatie zijn belangrijke onderwerpen om in overweging te nemen bij het ontwikkelen van embedded systemen. De spreker gaat in op mogelijkheden die ook voor single-chip microcontrollers geschikt zijn en welke uitdagingen daarbij zijn. Daarbij horen embedded VPN, embedded cloud oplossingen, SSL, SSH, TLS, IPsec, IKE, secure bootloader (downloaden van encrypted image, overschakelen van oude naar nieuwe image, roll-back)

Gerard Fianen, Indes IDS

Verbinden en beveiligen in Embedded gebaseerd op COMe en SMARC

Steeds meer producten en apparaten worden met elkaar gekoppeld. Het gebruik van Computer on Modules, Smarc en het nieuwe Internet of Things heeft veel aandacht samen met het modulaire design van embedded computers. Maar hoe staat het met de beveiligen en het communiceren van al deze data afkomstig van systemen gebaseerd op COMe en Smarc?

Koen Vangorp, Telerex

Embedded

Generic methodology for safety engineering

Als er wordt gewerkt met standaard systeem-engineeringbenaderingen is een hogere veiligheid tot tien keer duurder dan wanneer veiligheid niet in beschouwing wordt genomen. Dat feit – en de complexiteit van safety-standaarden, leidt ertoe dat zulke ontwikkelingen buiten het bereik van kleine bedrijven blijven. Omdat safety engineering een uitdagende onderneming blijft, heeft Altreonic een generieke methodologie met ondersteunende tools ontwikkeld die wel geschikt is voor kleine, maar ook grote bedrijven.

Eric Verhulst, Altreonic

Hoe kan een embedded ontwikkeltraject vereenvoudigd worden

Elke elektronica engineer loopt tegen een probleem aan, bij wie moet ik zijn, zodra hij op het grensvlak komt van hard- en software. Dit probleem is niet eenvoudig op te lossen, maar in deze presentatie zal een weg besproken worden die het eenvoudiger moet maken, door zowel tools voor de hardware ontwikkelaar alsook de software tools te combineren. In deze nieuwe benadering, Architech genaamd, wordt gebruik gemaakt van ontwikkel boarden, met volledige beschrijving hoe eea opgebouwd is en waarop een volledige software tool geport is, gebaseerd op een Yocto linux build. Beide zullen niet alleen door een engineering community ondersteunt worden, maar ook door de leveranciers van de hard- en software dus als er vragen zijn staat de ontwikkelaar er niet alleen voor.

Lou Leen, Avnet Silica

Android vs Linux in embedded toepassingen

Met de opkomst van smartphones en tablets wordt ook steeds meer nagedacht om Android toe te passen in embedded systemen. In deze lezing worden de voordelen en beperkingen van Android ten opzichte van Linux uiteengezet. Vervolgens wordt er gekeken naar de aspecten waar een ontwikkelaar rekening mee moet houden en hoe het ontwikkeltraject eruit ziet.

René Janssen, Logic Technology

System on Module based on FPGA with integrated processor

Deze presentatie gaat over de volgende onderwerpen:

FPGA versus standard processor:

Uitleg waarom  iWave een FPGA gebruikte op een standaard QSeven computermodule en wat daarvan de voordelen zijn.

Implementatie:

Wat zijn de verschillen ten opzichte van een standaard processorgebaseeerde computermodule en hoe programmeer je de FPGA>

Product details:

Blokschema en belangrijkste eigenschappen

Toepassingsvoorbeelden:

Met toelichting waarom een FPGA computermodule is gekozen

Marcel Koot, Adelco Electronics

High performance embedded systems

In deze sessie vertelt Hans Klos hoe een compleet design traject van een high-performance embedded systeem eruit ziet. De focus ligt hierbij op de vele risico’s die zo’n uitdagende ontwikkeling tegenwoordig met zich meebrengt. Deze worden o.a. veroorzaakt door de hoge snelheid van data communicatie, snellere geheugen chips, de kleine form-factor van een embedded systeem. Daarnaast kunnen er mogelijk ook specifieke product eisen gelden op het gebied van bijvoorbeeld power consumption, thermal environment. Deze uitdagingen maken het noodzakelijk dat allerlei nieuwe technieken zullen moeten worden toegepast om het systeem zo optimaal en betrouwbaar mogelijk te laten functioneren (zonder veel kostbare tijd en geld te verliezen!).

Hans Klos, Sintecs

Simplifying the Internet of Things by using embedded JAVA on 2G/3G modules and smart terminals

De integratie van embedded Java vereenvoudigt de architechtuur, versnelt de ontwikkeling van M2M applicaties, reduceert kosten en tilt  M2M naar een nieuw niveau ten behoeve van het Internet of Things. Michał Wiśniewski spreekt over deze integratie en hoe embedde Java moet worden gebruikt op  de Gemalto embedded 2G/3G draadloze modules en slimme terminals.

Michał Wiśniewski, Gemalto M2M namens Texim Europe

Module Market-Make vs Buy

Embedded modules zijn de bouwblokken van de ingebedde wereld. Modules verlichten veel van de uitdagingen waarmee engineers worden geconfronteerd als ze complexe toepassingen moeten ontwerpen. Enkele van de obstakels bij het ontwerpen van complexe computing platforms, certificatie, R&D tijd en productiekosten  kunnen worden omzeild door het gebruik van een kant-en-klare embedded module.

Wolfgang Heinz Fischer, TQ Group namens Alcom electronics

Internet of Things

Crossing the chasm with Internet of Things

Het is een kunst om ‘connected’ consumentenproducten  met standaard tools zo aantrekkelijk te maken dat ze niet alleen de early innovators aanspreken, maar ook de grote massa. Maar juist het vermogen om connected consumentenproducten te ontwerpen die toegevoegde waarde bieden voor de massa geeft inhoud aan de ‘IoT-bubble’.

Ad Schoenmakers, TMC Electronics & Philips Consumer Lifestyle

De evolutie van de waarde van toegankelijkheid en operator onafhankelijkheid in de wereld van M2M & IoT

Mobiele datacommunicatie, bijvoorbeeld via M2M diensten en een SIM- kaart of chip blijft exponentieel groeien. De verplichting om contracten te sluiten voor mobiele connectiviteit kan echter drempels opwerpen en het is kostbaar en complex om van operator te wisselen. Michel Zwijnenberg gaat in op de uitdagingen van de toenemende IOT wereld en geeft concrete oplossingen om onafhankelijkheid te realiseren, drempels weg te nemen en business groei te realiseren.

Michel Zwijnenberg, Aspider M2M

Mogelijkheden SigFox ‘Internet of Things’-netwerk

Sessie over landelijk dekkend draadloos netwerk in Nederland met laag data verbruik, lage kosten en minimaal energie verbruik. Behandeld wordt de netwerk topologie, voorbeeld van applicaties, energieverbruik, bereik (ook in gebouwen) en beschikbare HW/SW. Wanneer toepassen t.o.v. andere draadloze netwerken.

Johan Bickel, AVE Added Value Electronics

Shelf managers and IPMI: more control at system level

Intelligent Platform Management Interface (IPMI) en shelf managers worden in industriële systeemplatformen toegepast om buiten het OS om, systeemparameters als temperaturen, spanningen of aanwezigheid van boards te monitoren. Dit is oorspronkelijk ontwikkeld voor high availability-telecomsystemen.

Mihai Savu, Elma Electronic namens Elincom Electronics

Uw apparaat aan het internet via modulaire hardware en open-source

Internet of Things platform, modulair opgebouwd en klaar voor een open-source software omgeving. EasyRF levert een hardware platform waarbij media onafhankelijke IoT applicaties gemaakt kunnen worden, bijv. in de Sub-GHz range. Door de open-source omgeving kunnen er, naar eigen inzicht, applicaties gemaakt worden. Door deze gemakkelijke aanpak is alles toegankelijk voor remote control en datalogging van koffieapparaat tot draaibank.

EasyRF namens TOP-Electronics

Live demo: IoT – een ervaring voor ontwikkelaars en beheerders

Michael Wernaert en Jaap Breepoel, Advantech namens Rutronik

Live demo: Bridging cloud and embedded worlds

Ian Pearson, Microchip namens Acal BFi Nederland

PCB technologieën

The future of PCB design

Bas Hassink, InnoFour BV

PCB layout first time right

Een geoptimaliseerde PCB layout flow helpt designers om hun layout "first time right" te maken. De ervaring leert dat dit in veel gevallen beter kan en men tijd en kosten kan besparen. Tijdens deze lezing laat Eurocircuits zien hoe hun smart menus in een online computer-aided manufacturing-systeem de designer helpen de correcte design parameters voor zijn PCB te bepalen, nog voor het maken van de layout. Dirk Stans, Eurocircuits

Exascale PCB Design

In deze sessie vertelt Transfer hoe het ontwikkeltraject voor onderdelen van een nieuwe supercomputer is verlopen. Low power en een kleine footprint hebben hierbij de hoogste prioriteit. Een high-density microserver dient als basis voor de supercomputer.

Henk de Jonge en Tom Lamers, Transfer

Save Time & Money with an Integrated Design Flow

Bob Sadowski, Quadra Solutions namens Zuken

Mogelijkheden en complicaties bij opbouw van pcb’s (stack-ups) met casestudies

De stack-up van de PCB is een belangrijke factor bij het bepalen van de prestaties van een product. Er zijn twee opties: vraag uw PCB fabrikant de PCB stack-up te ontwerpen of ontwerp de PCB stack-up zelf. Wat zijn bepalende factoren om te voorkomen dat aan het einde van een ontwikkeltraject de gekozen stack-up niet geproduceerd kan worden? Wat zijn voor- en nadelen van een standaard opbouw? Aan de hand van cases laat Maikel Iven tijdens deze lezing zien wat het belang van de stack-up is.

Maikel Iven, V-PS

Snelle ontwikkeling van applicaties in de industrial internet of things

Wie industriële (zakelijke) Internet of Things (IoT)/Machine-to-Machine (M2M) oplossingen ontwikkelt, loopt al snel tegen zaken als schaalbaarheid, robuustheid, integratie met peripherals en de back-office aan; vaak is er een online interface nodig. De risico’s van complexiteit liggen op de loer. AnyBridge stelt een architectuur voor die, als basis voor stabiele IoT/M2M-oplossingen, de ontwikkeling vereenvoudigt én versnelt.

Rutger van Dalen, Anybridge M2M

Routing interfaces quickly on PCBs using a combination of automatic and manual routing techniques

Erik Nijeboer, CB Distribution

Unlock the value of data today with Internet of Things

Door het plaatsen van echte intelligentie op de plek waar de data zich bevindt kun je vaststellen welke data moet worden opgeslagen en welke naar de cloud moet worden verzonden. De mogelijkheid de juiste data te analyseren zorgt voor nieuwe efficiëntie. Om maximaal gebruik te maken van bestaande investeringen in infrastructuur helpt intelligent gateway bij het vergaren van de intelligentie die nodig is voor nieuwe ontwerpinnovatie. De combinatie van silicium, software en security in Intel gateways maakt een nieuwe golf van X86 connected producten mogelijk, die met elkaar zijn verbonden, die worden beheerd en die veilig zijn

Philip van de Mortel, Intel

Design Automation & Embedded Systems

29 oktober, 1931 Congrescentrum ‘s-Hertogenbosch

Aanmelden en details over het programma: http://deneonline.nl/