Slimme brillen gaan blinden en slechtzienden helpen

‘Smart glasses’, zoals Google Glass, kunnen straks ook slechtzienden en blinden helpen, bijvoorbeeld bij het vinden van hun weg of de bediening van apparaten. De Universiteit Twente gaat hiervoor , in samenwerking met Bartiméus en Koninklijke Visio, nieuwe app’s ontwikkelen. Vanuit ZonMW is 150.000 euro toegekend aan dit project, geleid door prof Richard van Wezel van het MIRA Instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde van de UT.

Het grote voordeel van smart glasses is dat ze de gebruiker ‘augmented reality’ bieden, dankzij onder meer spraakherkenning, GPS, bewegingssensoren en oogbewegingsregistratie. Ze kunnen daardoor ook de slechtziende of blinde gebruiker voorzien van waardevolle informatie, bijvoorbeeld bij het navigeren in een veranderende omgeving of bij het bedienen van een pin-automaat of OV-chipoplader.

Ook kan de bril helpen bij het herkennen van geschreven tekst of zelfs van personen. Nieuwe apps op dit gebied kunnen de kwaliteit van leven vergroten en ook de zelfredzaamheid stimuleren.

De UT-onderzoekers, onder leiding van neurofysioloog prof. Richard van Wezel, kijken niet alleen naar de technische kant van nieuwe apps. Het gebruikersperspectief wordt onderzocht door dr. Thea van der Geest, verbonden aan de faculteit Gedrags-, Management- en Maatschappijwetenschappen van de UT.

ZonMW stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, en heeft aan het project een subsidie toegekend van 150.000 euro. Dit is mede mogelijk gemaakt door Koninklijke Visio en Bartiméus, die beiden participeren in het project.