Verwijderen beveiligingsvoorziening houtbewerkingsmachine leidt tot ongeluk

Een houtbedrijf in Engeland kreeg een boete nadat een uitzendkracht de top van zijn vinger had verloren in een onbeveiligde machine.

De 23-jarige uitzendkracht had geholpen om een verstopping te verwijderen in een houtbewerkingsmachine bij het bedrijf Select Timber Products Ltd in Mill Lane, Donington op 15 juli 2013.

Beveiliging

Een onderzoek door de Health and Safety Executive (HSE, de Engelse Arbeidsinspectie) wees uit dat twee beveiligingsvoorzieningen van de machine niet werkten. De machine operator (waarmee de uitzendkracht samen werkte) had de belangrijkste beveiliging van de machine omhoog gezet om de verstopping te kunnen verwijderen, terwijl een vaste beveiliging op een van de zes snijkoppen van de machine was verwijderd om het schoonmaken te vergemakkelijken.

Bewegende snijkoppen

Toen de uitzendkracht met zijn linkerhand in de machine reikte stond de machine nog onder stroom. Zijn linkerhand kwam in contact met een van de bewegende snijkoppen en het topje van zijn middelvinger werd afgesneden. De top van zijn middelvinger moest uiteindelijk geamputeerd worden door een chirurg. De uitzendkracht liep ook ernstige snijwonden op aan twee andere vingers en kan deze en de middelvinger slechts gedeeltelijk bewegen.

Het bedrijf kreeg een boete van in totaal £ 9900 (€ 12.607) en werd veroordeeld tot een verdere £ 1193 (€ 1519) voor de kosten van het proces.

Na de uitspraak door de rechtbank zei inspecteur Neil Ward:
"Elk jaar worden er wel 30 tot 40 soortgelijke incidenten gemeld bij de HSE. Bijna alle leiden tot amputaties en blessures en de meeste, waaronder deze, had kunnen worden voorkomen als de snijkoppen van de machine stil hadden gestaan voordat ze werden benaderd.”

"Noch de machine operator noch de gewonde man hadden adequate instructies gekregen om veilig met de machine te werken. HSE publiceert gratis begeleiding voor dit type machine, maar dat advies werd niet gevolgd.

"De werknemers hadden nooit de blokkade mogen verwijderen terwijl de machine nog draaide en ze hadden de veiligheidsvoorzieningen nooit mogen verwijderen."

Bron: HSE, UK