Creatiever met amandelen

Voedsel dat het aminozuur tyrosine bevat – zoals soja, amandelen, en bananen – kan creatief denken bevorderen. Dat is de uitkomt van een studie van cognitief psychologe Lorenza Colzato en haar collega’s aan de Universiteit Leiden, gepubliceerd in het wetenschappelijke blad ‘Psychological Research’.

Colzato en haar collega’s onderzochten als eersten of tyrosine, wat de productie van dopamine stimuleert, creatief denken positief beïnvloedt. Verhalen doen de ronde dat creatieve mensen soms specifiek voedsel eten om mentale blokkades te overwinnen en dieper over vraagstukken te kunnen nadenken. Steve Jobs, wellicht een van de meest creatieve geesten uit onze tijd, refereerde vaak naar zijn op fruit gebaseerde dieet als de basis van zijn succes. Aangezien fruit rijk is aan het aminozuur tyrosine, is het idee dat tyrosine creatief denken kan beïnvloeden zeker geen vreemde gedachte.

Twee ingrediënten van creativiteit

In de studie van Colzato en collega’s dronken deelnemers een glas sinaasappelsap met daaraan twee gram tyrosine of twee gram placebo toegevoegd. Aansluitend werden deelnemers getest op de twee hoofdingrediënten van creativiteit: divergent en convergent denken.

  • Divergent denken lijkt op een soort ‘brainstorm sessie’; nieuwe ideeën volgen elkaar snel op, maar blijven op een oppervlakkig en ondoordacht niveau. Het wordt gemeten met de zogenaamde ‘Alternate Uses Task’, waarbij deelnemers zoveel mogelijk toepassingen moeten verzinnen voor een bepaald object, zoals een pen.
  • Bij convergent denken wordt daarentegen juist één oplossing voor een probleem bedacht door diep na te denken; een soort ‘Eureka!’ moment. Dit proces wordt gemeten met de ‘Remote Associates Task’, waarbij deelnemers drie woorden te zien krijgen die op het eerste gezicht niet aan elkaar verwant zijn, zoals ‘man’, ‘lijm’ en ‘ster’. Vervolgens is de opdracht om de gemeenschappelijke schakel te vinden, in dit geval: ‘super’.

Tyrosine verdiept het denken

Uit het onderzoek bleek dat proefpersonen beter presteerden op convergent denken als ze het sap met tyrosine gedronken hadden. Colzato: "Tyrosine-rijk voedsel en voedingssupplementen met tyrosine zijn een gezonde en goedkope manier om ons vermogen om dieper na te denken te verbeteren."

Het positieve effect van tyrosine op creatief denken kan bijvoorbeeld voordelen hebben voor studenten tijdens hun examens.

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt met een Vidi-financiering van NWO.