Procesindustrie rekent op innovatiekracht van toeleveranciers

Met innovatie haal je nieuwe business binnen. Die bewering durft Robert Petermann, plantmanager bij Nestlé Nederland en jurylid van de Proces Inoovatie Prijs, best aan. “Alleen met innovatie kom je in gesprek bij een klant. De kosten komen pas later aan de orde.” De innovators die dit jaar meedingen naar de prijs, hebben dus al de eerste goede stap gezet.

Eind september gaat in de Jaarbeurs in Utrecht de nieuwe editie van Industrial Processing van start, de vakbeurs voor zowel de natte als droge procesindustrie in de Benelux. Vier genomineerden dingen mee naar de Proces Innovatie Prijs 2014, de brancheprijs voor de meest innovatieve én voor de procesindustrie relevante vernieuwing van dit moment.

Innovatie: rol voor toeleveranciers

Het belang van innovatie is voor de totale keten belangrijker geworden. Grote concerns in de voedingsmiddelenindustrie, zoals Nestlé, rekenen hiervoor steeds meer op hun toeleveranciers. De eigen innovatiekracht van de voedingsmiddelenproducenten schuilt in de producten, de receptuur. Daarmee spelen de concerns in op de veranderende behoeften en eisen van hun klanten. "Voor de innovaties in de procestechnologie zelf zijn we vooral afhankelijk van leveranciers. Onze expertise is de beste innovaties samen te voegen tot één installatie", zegt Robert Petermann. Sinds twee jaar werkt hij als plantmanager bij de babyvoedingfabriek van Nestlé Nederland in Nunspeet. Dit jaar is hij jurylid van de Proces Innovatie Prijs. Voor zijn komst naar Nederland heeft hij voor Nestlé tien jaar in zowel R&D als operationeel management gewerkt.

Nieuwe business

De producenten eisen dat leveranciers de snelheid van innoveren bijhouden. Voor leveranciers biedt innovatie de kans om in gesprek te komen met potentiële klanten. Robert Petermann is zelfs overtuigd dat innovatie hét middel bij uitstek is om een voet tussen de deur te krijgen. "Wij kijken in eerste instantie niet alleen naar de kosten. Als een leverancier een bepaalde toegevoegde waarde tegenover een concurrent levert, kan dat het verschil maken in de investeringsbeslissing." Hij heeft het dan niet over gimmicks, maar over vernieuwingen die bijvoorbeeld de processen veiliger maken. Dit thema staat voorop in deze sector, aldus de plantmanager. "Eerst komt voedselveiligheid; dan komt een hele tijd niks en dan pas komen de andere zaken zoals duurzaamheid en productiviteit."

Een voorbeeld is een menger die gemakkelijker te reinigen is. Of een detectiesysteem dat nog nauwkeuriger vreemde delen detecteert. Of, als het om duurzaamheid gaat, oplossingen om bijvoorbeeld het waterverbruik te verminderen. Leveranciers die zich hiermee aantoonbaar onderscheiden, hebben een aanknopingspunt voor een gesprek met een mogelijke opdrachtgever.

Luisteren naar wat de klant wil

Robert Petermann vindt dat hij nog te kort in Nederland is om een gefundeerde uitspraak over de innovatiekracht van de Nederlandse procesindustrie te kunnen doen. Vanuit zijn jaren als operational manager in Duitsland kent hij Nederlandse toeleveranciers echter als bedrijven die gedreven zijn nieuwe business binnen te halen. "Ze zijn erg goed in het koopmansvak. Waar nieuwe businesskansen zijn, zijn de Nederlandse leveranciers goed bezig. Door hun gedrevenheid luisteren ze goed naar de klant en begrijpen wat deze wil. Daarin schuilt de kracht van de Nederlandse industrie." De industrietak wordt bovendien, zo merkt hij, goed ondersteund door de kennisinstellingen zoals universiteiten en hogescholen.

Simply the best

De kleinere schaalgrootte, meestal kenmerkend voor de Nederlandse leveranciers, hoeft in zijn ogen geen belemmering te zijn, omdat de bedrijven laten zien open te staan voor internationale business. Want, zo zegt hij, internationalisering is wel absoluut een tendens in de procesindustrie, ondanks dat hij verwacht dat er ook in Nederland geïnvesteerd blijft worden. Grote spelers zoeken steeds vaker partners die samen met hen state of the art productielijnen over de hele wereld kunnen realiseren. "Als je goed bent op een bepaald gebied en open staat voor internationale business, kun je ook als klein bedrijf daarin meegaan. Maar dan moet je wel simply the best zijn."

Platform voor innovatieve bedrijven

Robert Petermann is dit jaar voor het eerst jurylid bij de Proces Innovatie Prijs. Innoveren interesseert hem. "Wel innovaties die in de praktijk werken, niet alleen mooie woorden", zegt hij al bij voorbaat. Zijn lidmaatschap van de jury geeft hem de kans om de Nederlandse sector beter te leren kennen. De deelnemende bedrijven zelf verschaffen zich volgens hem via de Proces Innovatie Prijs een platform om zichzelf in de kaart te spelen en hun innovatie voor het voetlicht te brengen. "Bedrijven die meedoen, zijn gemotiveerd om hun toegevoegde waarde voor hun klant te promoten. Dat is goed."

Nominaties

De jury heeft eind juni de vier nominaties voor de Proces Innovatie Prijs bekendgemaakt. De winnaar wordt aan het eind van de eerste beursdag, dinsdag 30 september, uitgeroepen. Op de beurs zelf zijn alle nominaties te zien op het Innovatieplein, naast het Machevo & Bulk Paviljoen in hal 4 van de Jaarbeurs in Utrecht.

Industrial Processing 2014 is dé vakbeurs voor de totale natte en droge procesindustrie in de Benelux. De beurs vindt plaats van 30 september tot en met 3 oktober in de Jaarbeurs Utrecht.