Euvision overgenomen door Qualcomm

Euvision Technologies, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, is overgenomen door Qualcomm. Euvision levert search engines en werd vijf jaar geleden opgericht om wetenschappelijke ideeën ontwikkeld door het Instituut voor Informatica op de markt te brengen.

Hans Amman, vicevoorzitter College van Bestuur UvA en portefeuillehouder kennisvalorisatie, zegt over de overname: "De UvA werkt hard aan het versterken van Amsterdam als kennisregio. Dat doen we door wetenschappelijke kennis zo veel mogelijk beschikbaar te maken voor maatschappij en economie, en de oprichting van spin-offs te stimuleren. Met de overname van Euvision door het wereldwijd opererende Qualcomm wordt het bereik van die kennis nog groter."

Qualcomm heeft een marktwaarde van meer dan 100 miljard dollar en heeft meer dan 170 vestigingen in meer dan 40 landen.

Slimme software 

Euvision levert software die van digitale foto’s en video’s uitrekent wat er op het plaatje of de video staat: een molen, een man, een kind, maar ook een bepaald type auto of een bepaald servies, enz. Dat biedt uitkomst als je te maken hebt met grote aantallen digitaal beeld of als je veel beelden wilt opnemen met een camera, zowel voor bedrijven, onderzoekers en politie als voor gebruikers van mobiele telefoons die overzicht willen houden over hun eigen verzamelingen van foto’s. De software kan de beelden sorteren of meer, bijvoorbeeld een beslissing nemen.

De basis voor de applicaties van Euvision werd gelegd in de onderzoeksgroep van het Instituut voor Informatica (IvI) van de UvA onder leiding van hoogleraar Computer Vision Arnold Smeulders en universitair hoofddocent Cees Snoek.

Competitie

Smeulders vertelt: "Tien jaar geleden begon een wereldwijde competitie bij het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) wie de beste en de slimste beeldzoekmachine kon maken. Van het begin af aan stonden we met onze onderzoeksoplossingen in de top-3 van deze internationale competitie. Steeds meer universiteiten, waaronder ook Oxford en Carnegie Mellon University (CMU), deden mee en later ook de researchafdelingen van grote bedrijven als IBM en Microsoft. We wisten onze hoge positie de jaren daarna steeds vast te houden. Onze software voor automatische beeldherkenning werd elk jaar beter. Harro Stokman, destijds promovendus bij het IvI, had ervaring in het bedrijfsleven. Met Jan-Willem Klerkx als commercieel directeur bouwde Stokman een hightechbedrijf rond deze software."

UvA Holding BV participeert sinds het eerste jaar in Euvision.

Internationale markt

Vanaf het begin leverde Euvision voornamelijk voor de internationale markt. Daarmee werd de software ook buiten de wetenschap toegankelijk. Smeulders: "Met deze spin-off volgen we het voorbeeld van universiteiten als Stanford en Oxford, die dit al jaren op deze manier doen. Dat is doorslaggevend geweest voor het succes van Euvision, dat nu bevestigd wordt door de overname door Qualcomm."