Ultrasone sensoren voor flessentelling

Pepperl+Fuchs introduceert ultrasone sensoren die de materiaalstroom op snelle transportbanden in de voedings- en drankenindustrie probleemloos detecteren. Deze zend/ontvangers herkennen flessen van transparant glas of plastic en bieden IP68/69K bescherming.

Snelheid en hygiëne zijn doorslaggevende factoren in de voedings- en drankenindustrie. Korte cyclustijden en een minimale machine- en installatiestilstand zijn van essentieel belang. Vereisten op het vlak van hygiëne mogen ook niet worden verwaarloosd. Strenge regels en certificaten zijn nodig om hoogwaardige eindproducten te verkrijgen.

Op bottellijnen moeten inkomende en uitgaande flessen continu worden geteld, ongeacht het materiaal waaruit ze zijn vervaardigd of het type vloeistof waarmee ze worden gevuld. Aan het einde van PET-blaasmachines en flessenwasmachines worden individuele flessen gescand en geteld om een vlotte materiaaldoorstroming te garanderen.

De verwerking van individuele flessen op een transportband verloopt normaal te snel voor ultrasone sensoren. De flessen gaan te snel aan de sensor voorbij en de ruimte tussen twee opeenvolgende flessen is vaak te klein. Om die reden zijn cilindrische, ultrasone zendontvangers juist geschikt voor het tellen van flessen.

Het gebruik van stoom en chemicaliën bij het schoonmaken in deze toepassingen betekent dat de cilindrische, ultrasone zend/ontvanger over een hoge chemische bestendigheid moeten beschikken. De IP-beschermingsklasse moet minimaal IP68/69K zijn. De Ubec300-18GM40-… serie spatbestendige sensoren voldoet aan deze eisen.

In die delen van de machines die niet door de schoonmaakcycli worden beïnvloed, kunnen standaard cilindrische, ultrasone sensoren zoals die van de UBE1000-18GM40-… serie worden gebruikt.

Het detecteren en tellen van flessen op verschillende plaatsen in de machine garandeert een continue controle van de materiaalstroom. De in- en uitgang van flessen in en uit de vulmachines wordt geoptimaliseerd en ontbrekende flessen in de stroom worden op betrouwbare wijze gedetecteerd. Ook op plaatsen waar veel stoom wordt gegenereerd, kan een betrouwbare detectie van flessen worden verzekerd dankzij het gebruik van cilindrische, ultrasone zend/ontvangers.