Enquête Arbeidsomstandigheden fors uitgebreid

De steekproefomvang van alweer de 10e Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS zal flink toenemen in vergelijking met eerdere edities.

In oktober ontvangen ruim 140.000 werknemers in Nederland een uitnodiging van TNO en CBS om mee te doen aan de enquête. Dat was zo’n 80.000. De grote steekproefomvang maakt meer specifiek onderzoek mogelijk naar trends in arbeid, inzetbaarheid en productiviteit binnen een groot aantal branches.

Uitbreiding

De uitbreiding van de steekproef is een gevolg van het onlangs gesloten contract tussen het ministerie van SZW, TNO en CBS voor de uitvoering van een vernieuwde NEA. De NEA was al één van de grootste periodieke onderzoeken naar de werksituatie van werknemers in Nederland. Het onderzoek bevat een veelheid aan thema’s als arbeidsongevallen, inzetbaarheid, flexibilisering, opleiding en ontwikkeling, werkstress, werk-privé balans, ziekteverzuim en baanzekerheid. TNO en CBS voeren de NEA jaarlijks uit sinds 2005.

Bron voor Eurostat-statistieken

De NEA zal de komende jaren ook als officiële bron dienen voor Eurostat-statistieken rond arbeidsongevallen in Nederland. Hiermee voldoet Nederland aan de zogeheten ESAW-verordening (European Statistics on Accidents at Work; (EU) nr. 34912011) van het Europees Parlement. En het voorkomt een verplichte registratie door werkgevers en een nieuwe afzonderlijke gegevensverzameling rond bedrijfsongevallen bij werknemers en/of werkgevers. En dat scheelt extra werk en extra kosten.

Bron: TNO