Drones-fans willen helderheid voor consumenten

Drones zijn razend populair en vliegen letterlijk de winkel uit. Toch tast de consument over het wettelijk toegestane gebruik van zijn drone volledig in het duister en dit terwijl er wel boetes door de overheid worden uitgedeeld. Een groep drone-liefhebbers bundelt krachten om helderheid te scheppen voor consumenten.

Drones zijn ongekend populair bij consumenten. Het steeds toegankelijkere prijsniveau en de toenemende functionaliteiten maken de drone tot de ideale gadget. Zo zijn er drones die volledig voorgeprogrammeerd zonder bestuurder kunnen vliegen en verschijnen binnenkort de eerste drones op de markt die een gebruiker automatisch volgen. Laatstgenoemde drones worden ongetwijfeld zeer populair bij action sporters voor het filmen van hun stunts.

Terwijl de techniek zich blijft ontwikkelen en drones als warme broodjes over de toonbank vliegen, tast de consument nog volledig in het duister over het wettelijk toegestane gebruik van drones. Er is veel onduidelijkheid over de regelgeving voor het gebruik van drones door consumenten. De huidige regels berusten op de regelgeving voor modelvliegen, die niet voldoende aansluit op dit nieuwe fenomeen.

Boetes

Ondanks de onduidelijke regelgeving worden er wel boetes uitgedeeld door justitie. Zo werd begin augustus een hobbyist uit Nijkerk beboet voor het vliegen met zijn drone. Justitie spoorde de Nijkerker op naar aanleiding van luchtopnames op YouTube die hij had gemaakt van een brand in Bunschoten eerder dit jaar. De luchtfotograaf hing een boete van maximaal 7800 euro boven het hoofd, maar kwam er met een tweetal boetes van 300 euro enigszins goed van af.

Afgelopen weekend werd ook in Den Haag een 45-jarige man gearresteerd voor het vliegen met een drone. De man vloog met zijn drone tijdens de jaarlijkse vuurwerkshow in Scheveningen en werd op staande voet aangehouden. Volgens de politie was de man in overtreding van de Regeling Modelvliegen.

Platform

Op basis van de Regeling Modelvliegen zijn er momenteel nog veel vragen voor consumenten. Om enige structuur in deze wirwar van regelgeving te krijgen, hebben drone-liefhebbers hun krachten gebundeld in een online informatieplatform. Dat is niet alleen een informatiekanaal, maar zal ook als spreekbuis voor de consument fungeren in de richting van betrokken instanties om bepaalde vragen te beantwoorden.

Op Drones.nl kunnen consumenten alle informatie vinden die zij nodig hebben op het gebied van drones. Naast de laatste updates op het gebied van regel- en wetgeving, biedt het platform ook onafhankelijke reviews van populaire consumentendrones, een collectie aan drone video’s en het laatste dronesnieuws. Ook kunnen consumenten iedere vraag op het gebied van onbemande voertuigen stellen in het openbare dronesforum.

Het online portal is een initiatief van een team van droneliefhebbers. De redactie bestaat onder andere uit luchtfotografen, droneshop-eigenaren en liefhebbers. In de eerste dagen na livegang werd de website al door duizenden geïnteresseerden bezocht.

http://www.drones.nl