MOF’s verbeteren koeltechniek en scheiding van koelmiddelen

Nieuwe materialen bieden perspectief op efficiëntere koelinstallaties en openen nieuwe mogelijkheden voor de scheiding van fluorkoolwaterstof koelmiddelen. Professor Rajamani Krishna van het Van ‘t Hoff Institute for Molecular Sciences droeg met computersimulaties bij aan een Amerikaanse studie naar de adsorptie-eigenschappen van deze zogenaamde Metal Organic Frameworks (MOFs). Nature Communications publiceerde de onderzoeksresultaten.

In de afgelopen decennia hebben chemici een veelbelovende klasse van microporeuze materialen ontwikkeld, waarvan de adsorptiekarakteristieken via slim moleculair ontwerp zijn in te stellen. Deze metal organic frameworks zijn opgebouwd uit metaalionen die organische moleculen met elkaar verbinden tot een zeer gestructureerde poreuze moleculaire architectuur.

Professor Rajamani Krishna van de onderzoeksgroep Computational Chemistry bij HIMS voerde al vele simulaties uit van het gedrag van MOF’s in een breed scala aan mogelijke toepassingen. Onlangs droeg hij bij aan onderzoek van het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) in Richland, Washington (Verenigde Staten), waarin de interactie van MOF’s met fluorkoolwaterstof koelmiddelen onder de loep werd genomen.

Het onderzoek toonde aan dat bepaalde MOF’s bijzonder geschikt zijn om dergelijke middelen van elkaar te scheiden. Bovendien biedt het perspectief op efficiëntere koelsystemen, bijvoorbeeld voor grootschalige airconditioning, die gebruik maken van koelmiddelen met een minimaal effect op milieu en klimaat.

Motkuri RK, HVR Annapureddy, M Vijaykumar, HT Schaef, PF Martin, BP McGrail, LX Dang, R Krishna, and PK Thallapally. Fluorocarbon Adsorption in Hierarchical Porous Frameworks. Nature Communications 2014 Jul 9; 5:4368. DOI: 10.1038/ncomms5368