Aluminium-luchtaccu vergroot actieradius elektrische auto en boot (video

In juni van dit jaar presenteerden Alcoa en Phinergy in Canada een elektrische auto die met behulp van een extra aluminium-luchtaccu het bereik met 1600 km wist te vergroten. Op 26 augustus hebben beide partijen in samenwerking met ‘La Haute Ecole d’Ingénierie et de Gestion du Canton de Vaud’ (HEIG-VD) uit het Zwitserse Yverdon-les-Bains, op het meer van Neuchâtel laten zien dat het voor een elektrische boot ook werkt.

Ook de boot beschikt over een aluminium-luchtaccu die de actieradius fors verbeterd. De aluminium-luchtaccu in de elektrische boot bevat 15 kg aluminium en kan de vaartijd met 25 uur verlengen, afhankelijk van het vaarprofiel. Zonder de aluminium-luchtaccu als ‘range extender’ zou de vaartijd in hetzelfde geval maar 5 uur zijn.

  

Lucht en water

De aluminium-luchtaccu van Phinergy verbruikt lucht en water om de energie aan het aluminium te onttrekken. Een kilogram aluminium is goed voor ongeveer 4 kWh aan elektriciteit. De technologie maakt een energiedichtheid mogelijk die vele malen hoger ligt dan die van conventionele accu’s en voer- en vaartuigen kan helpen ontwikkelen die als het gaat om bereik, prijs en levensduurkosten vergelijkbaar zijn met voer- en vaartuigen die fossiele brandstoffen verstoken. De technologie kan ook worden gebruikt in stationaire toepassingen als noodstroom- en reguliere generatoren. Ook gebruik in onbemande voertuigen of mobiele behuizing voor defensiedoeleinden of door reddingswerkers wordt door Phinergy en Alcoa onderzocht.

http://www.alcoa.com/
http://www.heig-vd.ch/
http://www.phinergy.com/

Deze video is van de auto

Deze is van de HEIG, met een eerder uitvoering van de boot