Investering in Omniradar voor geïntegreerde radarchips

Omniradar, leverancier van de eerste volledige op chip geïntegreerde radarsystemen, heeft een investeringsronde afgerond voor een totaal van 2,6 miljoen euro aan aandelenkapitaal en leningen. De investeringen zullen worden gebruikt voor het starten van de productie van Omniradar’s innovatieve chipoplossingen met toepassingen in markten als industriële automatisering, security en verkeersmonitoring. Investeerders zijn Orlaco, de oprichters van Omniradar en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Omniradar is het eerste bedrijf dat een compleet 60 GHz radarsysteem volledig heeft geïntegreerd in een IC. Het bedrijf, dat in 2011 met de ontwikkeling startte, heeft nauw samengewerkt met de Nederlandse chipfabrikant NXP als productiepartner. De IC’s zijn gericht op het eenvoudig kunnen toepassen van de technologie voor sensing met behulp van radar. Uitgangspunten zijn stabiele technologie, eenvoudige toepasbaarheid en een hoge performance.

Netwerk

Orlaco ontwikkelt en produceert camerasystemen voor machines, voer- en vaartuigen. De afgelopen 25 jaar heeft Orlaco gewerkt aan professionele zichtoplossingen met als doel meer veiligheid, efficiëntie, schadereductie en comfort. Orlaco en Omniradar zullen zich richten op het integreren van blindehoekdetectiesystemen voor alle producten in de Orlaco-range. De samenwerking tussen NXP (productie), Omniradar (technologie) en Orlaco (toepassingen) illustreert het sterke netwerk van hightechbedrijven in Nederland.

Door het verminderen van de kosten en verkleinen van huidige radarsystemen met minstens een factor tien, denkt Omniradar nieuwe marktgebieden te kunnen openbreken. Nieuwe applicaties zijn bijvoorbeeld 3D imaging, onzichtbare omheiningen, geavanceerde afstandsmeting en snelheidsdetectie.   

Geavanceerde technologie voor volumemarkten

"Deze investering zorgt dat Omniradar zijn ‘One-Chip-Radar’ naar de markt kan brengen,  in samenwerking met onze industriële partners", zegt Hans Brouwer, CEO van Omniradar.  "Wij werken nu samen met een aantal klanten om de technologie in hun applicaties toe te passen en geschikt te maken voor productie in grote volumes."

"Omniradar heeft een mooie combinatie van zeer geavanceerde technologie die in volumemarkten kan worden toegepast en een team van ervaren ondernemers", zegt Henrie van Beusekom, CEO van Orlaco. "Om strategische redenen zijn we geïnteresseerd om in deze nieuwe sensortechnologie te investeren en we zijn blij dat we Omniradar als partner hebben om deze innovaties te gaan toepassen."

Henrie van Beusekom zal zitting nemen in de Raad van Commissarissen van Omniradar, evenals Anton Arts, industrieveteraan met een groot netwerk in de halfgeleiderindustrie en veel kennis over en ervaring met het ontwikkelen en investeren in bedrijven zoals CSR (CSL.L), GreenPeak Technologies en No Wires Needed (nu Intersil).

Over Omniradar

Omniradar is een halfgeleiderleverancier van complete radar IC-oplossingen. Omniradars One-Chip-Radar IC, de RIC60A, levert een geavanceerd radarsysteem met antennes op de chip. De oplossing kan eenvoudig worden gebruikt voor vele industriële en consumentenapplicaties. Omniradar is in 2011 opgericht door Paul van Zeijl en Hans Brouwer en is gevestigd op het voormalige Philips-terrein Strijp-S in Eindhoven. Zie ook http://www.omniradar.com/.

Over Orlaco

Orlaco, gevestigd in Barneveld, is specialist in camerasystemen voor grondverzetmachines, trucks, kranen, heftrucks, de scheepvaart en hulpverleningsvoertuigen. Het bedrijf, opgericht in 1989, heeft ook vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Singapore, Japan en Canada en sinds kort een hoofdkantoor in Georgia (VS). Orlaco heeft meer dan honderdvijftig medewerkers en een verwachte omzet in 2014 van 50 miljoen euro. Orlaco ontwikkelt, produceert en levert camera- en monitorsystemen in eigen huis om hoge kwaliteit te garanderen en is continu bezig met innovatie, waaronder het nieuwste project waarin spiegels vervangen worden (belangrijk voor CO2– en brandstofbesparing). Zie ook http://www.orlaco.nl/.