Universitent in trek op Zwarte Cross

‘Alles kump goed’, de spreuk dit jaar op de achttiende editie van het Zwarte Cross festival. Een uitspraak waar de wetenschap in zekere zin graag aan bijdraagt, maar daar is dan wel een hoop kennis voor nodig. Bezoekers op het festival in Lichtenvoorde konden een kijkje nemen in de wetenschappelijke keuken. In de Universitent gesitueerd in de Theaterweide namen bezoekers deel aan korte colleges over nanotechnologie, natuurkunde, klimaatverandering en robotica.

Vooral veel gezinnen met kinderen, jongeren en vijftigplussers die ook de Theaterweide op de Zwarte Cross bezochten namen deel aan de colleges. Een laagdrempelige manier om mee te krijgen waar de wetenschap zich momenteel op richt. De Zwarte Cross in Lichtenvoorde trok dit jaar een recordaantal van ruim 185.000 bezoekers en blijkt ieder jaar opnieuw een bizarre mix van motorcross, muziek, stunts, theater, humor en veel gekte en spektakel. Het publiek is gemêleerd en op de Zwarte Cross is er voor ieder wat wils.

De Universitent bood zo’n 150 zitplaatsen. Er kwamen honderden bezoekers op af. De bands Playin’ L-Street Band & Friends, met UT- onderzoeker Guus Rijnders als gitarist en de band Odem met UT- onderzoeker Ton Spil als saxofonist zorgden voor de muzikale invulling. Bezoekers van de tent kregen de kans na het college in gesprek te gaan met de wetenschappers. Zo kwamen veel bezoekers na het college van Vanessa Evers over robotica de bewegende robots wat nader bestuderen.

Veel belangstelling was er voor de UT- studenten van Science on Tour die bij de ingang van de Universitent proefjes verzorgden onder de noemer huis-tuin-en-keukennatuurkunde. Daarbij kwamen onder andere supergeleiding, hoogspanning, een Van der Graaf Generator en een Vortex machine aan bod.

Bekijk hieronder een sfeervideo van de Universitent op de achttiende editie van de Zwarte Cross.