Zomer in Enschede: extreem lage temperaturen op UT campus

Het begin van de zomer, en toch zéér lage temperaturen: op de campus van de Universiteit Twente vindt van 7 t/m 10 juli een grote conferentie plaats over cryogene materialen en technieken. Deze technologie wordt bijvoorbeeld toegepast in de deeltjesversneller van Cern in Genève, de kernfusiereactor Iter in Cadarache, maar ook in MRI-scanners in het ziekenhuis en in ultragevoelige sensoren in de ruimte. De top van de ‘cryogene wereld’ is bijeen in Twente.

Het zijn eigenlijk twee conferenties in één week op de UT-campus: de International Cryogenic Engineering Conference (ICEC) en de International Cryogenic Materials Conference (ICMC).

‘Cryogeen’ is het sleutelwoord: de conferenties gaan over extreem lage temperaturen, meestal -269 graden Celsius. Bij die temperaturen krijgen sommige materialen heel aantrekkelijke eigenschappen, zoals het totaal wegvallen van de elektrische weerstand. Ze worden dan supergeleidend, en dat is belangrijk als er extreem grote elektrische stromen lopen, zoals in supergeleidende magneten voor de kernfusiereactor Iter die in aanbouw is in Cadarache, Frankrijk.

Piepkleine koelers

De Universiteit Twente heeft al jaren een leidende positie in het onderzoek naar supergeleidende materialen en kabels. Prof. Marcel ter Brake, die in Twente de groep Energy, Systems and Materials leidt, en het congres organiseert samen met collega prof. Herman ten Kate: "We zijn niet alleen sterk in deze hoge stroom toepassingen van supergeleiding, maar we ontwikkelen ook piepkleine koelers die kunnen koelen tot 0,05 kelvin, heel dicht bij het absolute nulpunt. Die zijn dan uitermate geschikt voor het koelen van sensoren in de ruimte."

Topwetenschappers

Tijdens de conferentie spreken topwetenschappers, zoals prof. Herman ten Kate (Cern/UT), prof. Ralph Scurlock (VK) en prof. David Larbalastier (VS). Ook zijn tijdens de hele week producten en demonstraties te zien van 25 bedrijven die zich bezighouden met cryogene technieken en materialen. Een voorbeeld is de UT-spinoff Kryoz Technologies, die tijdens het congres het compacte CryoLab zal demonstreren.