Twee miljoen voor onderzoek om elektriciteit in gas om te zetten

De energiebehoefte in Nederland verschuift van gas naar elektriciteit, maar elektriciteit is moeilijk op te slaan en duur in transport. Als je met die elektriciteit CO2 en water omzet in waterstof of methaan kan het wel goedkoop over grote afstanden goedkoop worden vervoerd. Technologiestichting STW financiert daartoe drie projecten. Netwerkbedrijf Alliander draagt 500.000 euro bij, op een totaal bedrag van 2,1 miljoen euro.

Alliander verwacht dat in Nederland de gasbehoefte rond 2020 sterk is teruggelopen. De in gas omgezette elektriciteit zou dan prima vervoerd kunnen worden met de bestaande infrastructuur. Alliander heeft daarmee een nieuwe toepassing voor bestaande gas- en elektra-infrastructuur.

Programmaleiders Richard van de Sanden van energie-instituut Differ en Harry van Breen van Alliander zullen met hun teams het elektriciteits-omzetsysteem gaan ontwikkelen. Bij Differ komt een demo-opstelling voor praktijktests. Daarin kijken de onderzoekers naar de voorwaarden voor gas als transportmedium: gaat de omzetting snel, is het goedkoop en kan het op grote schaal? Als de methode een succes blijkt, is het mogelijk snel naar een praktijkmodel op te schalen.

Theoretisch zijn de voordelen in elk geval evident. Van Breen: ‘Gas als transportmedium in plaats van elektriciteit is zeven keer goedkoper. Als we bijvoorbeeld stroom van een zonnepanelenveld in de Sahara naar Europa willen transporteren, is alleen al voor de kabels een kabelgoot van 2 km breedte nodig. In de gaswereld doe je dat met twee pijpen, aansluitend op de bestaande infrastructuur.’

De drie projecten zijn gehonoreerd binnen het zogeheten ‘Plasma Conversie van CO2‘-programma. Ze worden uitgevoerd door scheikundige Volker Hessel en natuurkundige Jan van Dijk van Technische Universiteit Eindhoven, en natuurkundige Waldo Bongers van Differ.

Doel van het programma is het zoeken naar nieuwe plasma- en procestechnologie voor het splitsen van CO2 in CO en O2 (koolmonoxide en zuurstof). Met CO als uitgangsmolecuul kunnen gasvormige en vloeibare brandstoffen gemaakt worden. Op deze manier kan duurzaam opgewekte elektriciteit omgezet worden in CO2-neutrale brandstoffen.

Het programma is opgezet vanuit het thema Duurzame Energie, valt binnen de Topsector Energie en onder het Topconsortium Gas, thema Power2Gas/Gas2Power. Medefinanciers zijn de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM).