Pratende Homey voor in huis

Emile Nijssen en Stefan Witkamp, twee UT- studenten Creative Technology en tevens de jonge Nederlandse ondernemers van Athom, hebben op Kickstarter hun Homey-campagne gelanceerd. Homey is een nieuw consumentenproduct dat huisautomatisering naar een verrassend niveau brengt door naast huishoudelijke apparaten ook multimedia en online accounts te ondersteunen en spraakgestuurd te werk gaat. Het doel van de Kickstartercampagne ligt op honderdduizend euro

"Iedereen heeft tegenwoordig slimme apparaten, maar omdat ze allemaal afzonderlijk werken blijven huizen en omgevingen in totaal dom", zegt Stefan Witkamp (medeoprichter Athom en verantwoordelijk voor de marketing). "Daarnaast richt huidige huisautomatisering zich alleen op huishoudelijke apparaten en besturing via apps, twee onnodige beperkingen."

Het nieuwe product Homey ondersteunt naast alle op afstand bestuurbare huishoudelijke apparaten tevens multimediasystemen zoals Sonos-boxen, mediacenters en TV- tuners en Homey is te linken met online diensten als sociale netwerken, kalender en mail of bijvoorbeeld buienradar. "Op deze manier vullen apparaten en gebruikte diensten elkaar aan om op een eenvoudige manier ieders leven gemakkelijker te maken."

Plug and Play

Homey werkt ‘plug and play’ en spraakgestuurd. Met behulp van natuurlijke interactie wordt het hele huis aangestuurd. "Wij zien dat bediening van een huis door middel van apps erg handig is voor onderweg, maar dat het thuis langer duurt dan een schakelaartje omzetten. Daarom besloten we spraakaansturing te implementeren voor een snelle en moeiteloze ervaring." Naast spraak is er een mobiele app om Homey aan te sturen beschikbaar op zowel iPhone als Android en klanten kunnen inloggen op de website van Homey.

Acht draadloze technologieën en een microfoonarray

Om alle apparaten in huis aan te sturen bevat Homey acht verschillende draadloze technologieën. "Ons doel is een oplossing voor álle apparaten, omdat de praktijk leert dat er maar zelden één technologische standaard is voor alles", aldus Emile Nijssen (medeoprichter Athom en verantwoordelijk voor de technologische ontwikkeling). "We bouwden daarom ondersteuning in voor de allernieuwste domoticaprotocollen zoals Zigbee en Z-wave en bijvoorbeeld Infrarood." Naast deze technologieën bevat Homey een array met meerdere microfoons voor de beste spraakherkenning. "Alleen de beste ervaring is goed genoeg. Daarom hebben wij naast een erg gebruiksvriendelijke installatie en interface gekozen voor een rij microfoons voor betere geluidsopname en verminderde achtergrondruis."

Future- proof door appPlatform

Homey is een open platform, waarvoor ontwikkelaars zelf kleine toepassingen, zogenaamde ‘apps’ kunnen schrijven. "Op deze manier houden we ons product en platform future- proof: er kan gemakkelijk ondersteuning worden toegevoegd voor apparaten die nu nog niet eens bestaan" stelt Witkamp. "Daarnaast gebruiken handige ontwikkelaars op een eenvoudige manier de capaciteiten van Homey, om ook hobbyprojectjes of minder mainstream apparatuur aan te sluiten", vult Nijssen aan. Doel is om de functionaliteit van het product door derden uit te laten breiden, zoals dit tegenwoordig ook bij smartphones het geval is.

Athom is een start-up opgezet door Stefan Witkamp en Emile Nijssen, twee jonge ondernemers die elkaar ontmoet hebben op de Universiteit Twente. Onder begeleiding van de UT en diverse start-up netwerken hebben zij gebouwd aan de basis van Homey. Met de lancering op Kickstarter streeft het duo in totaal honderdduizend euro op te halen om het product, wat nu op prototype-niveau werkzaam is, in grotere oplage en geschikt voor de consumentenmarkt te produceren. De Kickstartercampagne loopt tot en met 27 juni 2014, waarbij Homey te pre-orderen is voor € 229 of minder.