Insecten identificeren door te luisteren naar hun ‘vleugelmuziek’

Het is soms lastig om insectensoorten te herkennen. maar het kan vaak van belang zijn als je snel wilt weten of je hebt te maken hebt met een ziektenverspreidende bedreiging of met een onschuldige vlieg.

Dat is geen probleem meer als wetenschappers van de UC Riverside hun audio identificatie systeem in stelling brengen. Dat systeem werkt met lasers die het klapperen van de vleugels van insecten omzetten in een audiosignaal. Omdat elke vleugelslag zijn eigen tempo en toon heeft, is het met deze muzikale audioinformatie mogelijk om de beestjes met ongekende nauwkeurigheid te determineren. Je kunt in 88% van de gevallen een bepaalde soort alleen door de geluiden herkennen, en dat aantal wordt groter – tot 99% – als je factoren als de locatie en het tijdstip mee-evalueert.

De lasersensoren zijn ideaal voor boeren en anderen die insectenplagen willen opsporen, maar daar niet altijd het geld of de ervaring voor hebben. Het nieuwe toestel is goedkoop en gemakkelijk te onderhouden, met onderdelen die minder kosten dan $ 10 en die kunnen werken op zonne-energie. Onderzoekersleider Eamonn Keogh bouwde het eerste prototype van een laserpointer van 95 cent en een stuk van een TV-afstandsbediening. Het toestel is gemakkelijk te gebruiken: de herkenning gebeurt automatisch dus er is geen deskundige nodig die insecten vangt in jampotten of op kleefstrips.  

Op dit moment worden de sensoren alleen nog op kleine schaal gebruikt in Brazilië en op Hawaii, maar het onderzoeksteam hoopt ze binnen een jaar wereldwijd te kunnen uitzetten.

De onderzoekers, onder leiding van professor Eamonn Keogh, hebben  hun resultaten aangeboden ter publicatie in een van de komende edities van het Journal of Insect Behavior.. Keogh’s mede-auteurs zijn: Yanping Chen, een student computerwetenschappen aan de UC Riverside (en de hoofdauteur),  Adena Why, student entomologie op UC Riverside; Gustavo Batista, van de University of Sao Paulo in Brazilië en  Agenor Mafra-Neto, van ISCA Technologies in Riverside.