Platform biedt hulp bij online pesten

In het kader van de Landelijke Dag tegen Pesten is het Platform Cyberpesten van Pestweb gelanceerd: http://www.digitaalpesten.nl/. Het Platform Cyberpesten maakt jongeren, ouders en leerkrachten wegwijs bij online pesten. Het is in opdracht van het ministerie van OCW door Pestweb gemaakt en is tot stand gekomen in samenwerking met YoungWorks, MijnKindOnline en Universiteit Twente.

Jongeren vinden op het platform tips hoe ze online pesten zelf op kunnen lossen, een forum waarop zij met andere jongeren kunnen praten over online pesten en de mogelijkheid direct contact op te nemen voor hulp om het online pesten te stoppen of om te praten over wat zij hebben meegemaakt. Ouders en leerkrachten vinden er informatie en tips waarmee zij hun kind of leerling kunnen steunen in het omgaan met online pesten.

Online pesten

Een op de vijf jongeren geeft aan te maken te hebben gehad met cyberpesten[i]. Het ministerie van OCW wil een centraal informatiepunt rondom online pesten. Jongeren, ouders en leerkrachten weten vaak niet goed wat ze moeten doen als er (ook) online – i.e. via internet of smartphone – gepest wordt. Deze signalen komen binnen bij de helpdesk bij Pestweb. Het Platform Cyberpesten maakt hen wegwijs.

www.digitaalpesten.nl

[i] Bron: Motivaction via Trouw ‘Een op de vijf jongeren gecyberpest’, d.d. 15 april 2014