FPC certificering en CE-markering van staalconstructies

Vanaf 1 juli 2014 moeten alle onderdelen van een dragende staalconstructie voorzien zijn van CE-markering volgens NEN-EN 1090.

Een bouwproduct mag namelijk (buiten de overgangsperiode) niet meer in de handel worden gebracht zonder CE-markering als voor het product een geharmoniseerde Europese norm is gepubliceerd. Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor fabrikanten, maar ook voor opdrachtgevers, ontwerpers, ingenieursbureaus en tekenbureaus.
Eén van de vereisten om CE-markering op deze producten te mogen aanbrengen is dat de fabrikant FPC-gecertificeerd is door een aangewezen instelling (Notified Body).

Wat houdt FPC in?

FPC staat voor Fabrication Production Control. FPC is een met ISO 9001 vergelijkbaar kwaliteitsmanagementsysteem. In het kader van staal- en aluminiumconstructies behelst FPC een systematiek in de vorm van een handboek voor fabrikanten om een aanhoudende interne controle toe te passen op het productieproces met behulp van gedocumenteerde procedures, beleid, systematiek voor kwaliteitsborging, eisen en bepalingen, conform eisen in de norm. Het doel is een effectieve productiecontrole en eindproduct dat aan de vereiste kenmerken voldoet.
Voordat een CE-verklaring door de fabrikant kan worden opgesteld voor het betreffende product, is toetsing van het fabricageproces en personeel (dus eigenlijk het FPC-systeem) noodzakelijk. De certificatie van het fabricageproces mag alleen door een aangewezen instelling worden uitgevoerd.
Lees verder op de website van TÜV Nederland