UT-onderzoekers ontwerpen nieuw type microreactor

Onderzoekers van onderzoeksinstituut Mesa+ van de Universiteit Twente hebben een nieuw type microreactor ontwikkeld waarmee je met een elektrisch veld gericht chemische reacties kunt bestuderen. De kleine reactor kan direct tijdens de reactie het verloop er van volgen met behulp van infrarood spectroscopie. De microreactor levert onderzoekers hierdoor meer fundamenteel inzicht in de reactie en stelt ze in staat de optimale procescondities te bepalen. Op 11 april promoveerde Arturo Susarrey-Arce op het onderzoek.

Binnen de chemische industrie is het zeer nuttig om goed te kunnen onderzoeken wat de ideale condities zijn voor specifieke chemische reacties. Arturo Susarrey-Arce heeft aan de Universiteit Twente een nieuwe type microreactor ontwikkeld waarmee dit mogelijk is.

Met deze reactor kun je de invloed van een extern elektrisch veld op een chemische reactie bepalen. Met zo’n elektrisch veld kun je onder meer de activeringsenergie van een reactie (de energiedrempel die je moet overwinnen om een reactie op gang te brengen) verlagen of de selectiviteit verbeteren, waardoor je bijvoorbeeld zuiverdere eindproducten krijgt. 

Microreactor

De reactor, die enkele centimeters groot is, bevat een dun kanaaltje (met een diameter van 900 nanometer tot 2 micrometer) waarin de reactie plaatsvindt. Loodrecht op dit kanaaltje kun je een variabel elektrisch veld aanbrengen dat de reactie in het kanaaltje beïnvloedt. Met behulp van een specifieke vorm van infrarood spectroscopie kun je vervolgens nauwkeurig (in situ) de reactie volgen terwijl deze aan de gang is. Hierdoor is het mogelijk om de microreactor in te zetten om de optimale procescondities te bepalen voor specifieke chemische reacties. In zijn promotieonderzoek heeft Susarrey-Arce de reactor ontworpen, gefabriceerd, geanalyseerd en aangetoond dat deze werkt (proof of principles). Daarnaast heeft hij, in nauwe samenwerking met de UT-vakgroep Physics of Fluids, de interactie van zijn reactorwanden met vloeistoffen bestudeerd. 

Onderzoek

Susarrey-Arce voerde zijn promotieonderzoek uit bij de vakgroepen Mesoscale Chemical Systems en Catalytic Processes and Materials van UT-onderzoeksinstituut MESA+. Zijn promotoren zijn prof. dr. Han Gardeniers en prof. dr. ir. Leon Lefferts. De dagelijkse begeleiding was in handen van dr. Arie van Houselt