Angela Merkel en Mark Rutte openen Hannover Messe

Het is verkeerd om Nederland alleen in verband te brengen met tulpen, dijken en kaas. Dat zei premier Mark Rutte zondagavond bij de opening van de Messe in de Stadthalle van Hannover.

Nederland is dit jaar – voor het eerst sinds 1990 – partnerland van de grootste industriebeurs ter wereld, die tot en met vrijdag plaatsvindt. De Duitse bondskanselier Angela Merkel opende de beurs officieel. Zij riep op tot meer innovatie in Europa. "90 procent van de groei vindt buiten Europa plaats", aldus de kanselier. "Europa moet de volgende industriële revolutie niet verslapen." Daarmee doelt ze op het motto van de beurs: Industrie 4.0, het samengaan van de digitale wereld met de klassieke industrie en productie.

Nederland innovatieland 

Volgens Rutte, die na een optreden van Hans Klok zijn toespraak in het Duits hield, biedt de Hannover Messe een uitgelezen mogelijkheid om de wereld te laten zien dat Nederland een ‘innovatieland is in optima forma’. "Een land van uitvinders, creatieve geesten en vindingrijke ingenieurs." De Duitse minister van Onderwijs Wanka noemde Nederland "een van de tien meest innovatieve en concurrerende landen van de wereld".

Nederland is met bijna 300 bedrijven en kennisinstellingen op de Messe vertegenwoordigd.
De beursopening bevestigde opnieuw de intensieve betrekkingen tussen Nederland en Duitsland. Rutte, die regelmatig de lachers op z’n hand kreeg, benadukte dat in de wereld ‘alleen de Verenigde Staten en Canada meer zaken met elkaar doen dan wij’.

De Hannover Messe, die dit jaar in het teken staat van de ‘Vierde Industriële Revolutie’, heeft 6500 deelnemers. Vorig jaar trok de Messe meer dan 220 duizend bezoekers uit tientallen landen.

Nederland profileert zich met de slogan ‘Global challenges, smart solutions’ . Later deze week bezoeken ook minister van Economische Zaken Henk Kamp en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker de industriebeurs.

Lees hier de openingsspeech van Mark Rutte