Kangoeroe van zes miljoen (video)

In het Bionic Learning Network van Festo wordt in samenwerking met gerenommeerde universiteiten, onderzoeksinstituten en ontwikkelbedrijven gekeken hoe principes uit de natuur een frisse impuls kunnen opleveren voor technische applicaties en de industriële praktijk. Dit jaar op de Hannover Messe die deze week plaatsvindt, komt Festo met de BionicKangaroo en de vliegende eMotionSpheres.

Een ontwikkelteam van het Bionic Learning Network heeft bijna twee jaar lang gewerkt aan het realistisch benaderen van het spronggedrag van de natuurlijke kangoeroe en daarvan geleerd. "Met de BionicKangaaroo zijn we er in geslaagd de karakteristieke eigenschappen van natuurlijke kangoeroes te reproduceren: recupereren en opslaan van een energie en die bij de volgende sprong weer benutten", legt dr.-ing. Heinrich Frontzek, hoofd Corporate Communication en Future Concepts bij Festo.

Achillespees

De achillespees vervult hierbij een belangrijke rol en is daarom sterk ontwikkeld bij een echte kangoeroe. "In de kunstkangoeroe vervult een elastisch veerelement van rubber de functie van de natuurlijke achillespees", aldus Frontzek. Toestandsbewaking en nauwkeurige besturingstechniek regelen the noodzakelijk stabiliteit bij het springen en landen. Festo laat ook zien hoe pneumatiek en elektrische aandrijftechniek kunnen worden gecombineerd tot heel dynamisch systeem. Het team heeft vooral veel aandacht besteed aan de mobiele energietoevoer voor de bionische kangoeroe. Het kinematische systeem is vervaardigd uit gelasersinterde componenten die met koolstofvezel zijn versterkt. Het resultaat is een ‘dier’ dat bijna 1 m hoog is, net 7 kg weegt en 40 cm hoog en tot 80 cm ver kan springen. De BionicKangaroe wordt bestuurd met gebaren.

Autonome beweging

Met de eMotionSpheres laat Festo zien hoe verschillende vliegende objecten gecoördineerd kunnen bewegen in een luchtruim dat is afgebakend met infraroodcamera’s. Of ze nu individueel of gezamenlijk bewegen, botsingen worden voorkomen – ook in chaotische situaties – omdat de ‘bollen’ voor elkaar uit de weg gaan. Tien camera’s die in de ruimte zijn opgesteld volgen de eMotion Spheres aan de hand van hun infrarood markers en geven hun positie door aan de centrale hoofdcomputer. De acties die aan de hand van deze gegevens worden berekend worden teruggestuurd naar de ‘spheres’, die de acties individueel en lokaal uitvoeren.

Fabriek van de toekomst

"Met de installatie van de eMotionSpheres en de ‘indoor’ GPS die zo tot stand wordt gebracht, illustreren we aspecten van de fabriek van de toekomst zoals veilige en intuïtieve mens-machine interactie of autonoom en adaptief gedrag van technische systemen die gecontroleerde menselijke interventie mogelijk maken op elk gewenst moment, en zo nieuwe perspectieven bieden voor de werkruimte van de toekomst", zegt Frontzek. De acht met helium gevulde bollen wordt elk aangedreven met acht kleine propellers die aan de buitenschil zijn bevestigd. De aandrijvingen zijn adaptief en genereren zowel vooruit als achteruit dezelfde stuwkracht – een compleet nieuw kenmerk voor een vliegend object. Aangezien de bollen autonoom op vaste intervallen naar hun oplaadstations terugkeren, kunnen ze als dagen achtereen als vliegend object functioneren zonder menselijk ingrijpen. De bollen hoeven niet te worden afgeschermd en kunnen ook langer in de lucht blijven dan andere ‘binnenshuis’ vliegende objecten.

www.festo.com/bionics