Radboud-onderzoekers spreken op congres over onze relatie met robots (video)

Twee onderzoekers van de Radboud Universiteit, Mireille Hildebrandt en Emily Cross, spreken 4 april op het Robots and New Media symposium op de University of California in Berkeley. Juriste en rechtsfilosofe Hildebrandt zal het hebben de impact van robots op onze identiteit en psychologe Cross over hoe onze hersenen robots waarnemen.

"Met de ontwikkeling van soft robotics, slim ontworpen aaibare robots die net zo snel en soepel kunnen bewegen als echte organismen, wordt het steeds gemakkelijker om robots letterlijk en figuurlijk te omhelzen", aldus Mireille Hildebrandt. "Ik wil daar niet voor waarschuwen, maar ik wil wel vragen stellen over wat dit betekent voor onze identiteit en privacy. Ik leg daarbij de nadruk op datagestuurde intelligentie, de techniek waarmee Google bijvoorbeeld gedragsgestuurde advertenties maakt. Voor zover robots afhankelijk zijn van ingewikkelde datamodellen zullen we ook weer veel data produceren over onze persoonlijke levenssfeer, maar het kan ook anders. Door informatie te halen uit directe interacties kunnen robots flexibeler handelen en zijn ze bovendien minder privacygevoelig."

Flexibel omgaan met robots

Psychologe Emily Cross is gespecialiseerd in sociaal-cognitieve neurowetenschap: hoe het brein onze complexe acties plant, uitvoert en waarneemt. Cross zal aan de hand van hersenscans laten zien wat er in het brein gebeurt als we robots bekijken of met hen interacteren. De studies die Cross bespreekt, tonen aan dat we sociale interacties op een meer flexibele manier verwerken dan altijd werd gedacht.

http://robotsandnewmedia.com/

Deze robotvis, ontwikkeld door MIT-informatici, is een voorbeeld van soft robotics.