NS start pilot met reisplanner van ut spin-off Q-Able

De NS is begonnen met een proef met de reisplanner die is ontwikkeld door UT-onderzoeker Kien Tjin-Kam-Jet en spin-off Q-Able. In deze vereenvoudigde reisplanner hoef je nog maar één zoekveld in te vullen. Bij het invullen van bijvoorbeeld ‘overmorgen om 11 uur van Enschede naar Utrecht’ geeft de planner de juiste treintijden. Ook het invullen van twee adressen is mogelijk. De publieke uitrol door de NS vormt de grote doorbraak voor het werk van Tjin-Kam-Jet, die in december promoveerde binnen het onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente.

De reisplanner werd ongeveer een jaar geleden ontwikkeld door Tjin-Kam-Jet en werd sindsdien geoptimaliseerd. Bij de huidige reisplanner van de NS moeten er verschillende zoekvelden worden ingevuld, zoals aankomst- en vertrektijden, datum en de stations. In de nieuwe reisplanner hoeft dus nog maar een zoekveld ingevuld te worden. De software die Tjin-Kam-Jet ontwikkelde deelt de zoekopdracht op in stukjes en vult deze automatisch in het juiste zoekveld op de NS website in. De software vertaalt bijvoorbeeld de term ‘overmorgen’ naar de daadwerkelijke datum en plaatst deze in het juiste veld. De NS evalueert de proef later dit jaar en bepaalt dan of de huidige reisplanner definitief vervangen wordt.
De Treinplanner is te vinden op http://www.ns.nl/proefmetplanner.

Searching the deep web

Kien Tjin-Kam-Jet promoveerde in december binnen de Database Groep (instituut CTIT, faculteit EWI) aan de Universiteit Twente. Zijn onderzoek wordt mede gefinancierd door NWO. Hij richt zich op de vraag hoe je webdatabases eenvoudiger doorzoekbaar kunt maken (searching the deep web). Hij kijkt niet alleen naar technische haalbaarheid, maar ook naar de rol van de gebruiker. Het systeem wordt voortdurend geoptimaliseerd en is eveneens geschikt om ook andere databases te doorzoeken, bijvoorbeeld die van andere reisplanners, boekingssites of webwinkels.

Q-Able

Het bedrijf Q-Able van Tjin-Kam-Jet, Dolf Trieschnigg en Djoerd Hiemstra is een spin-off van de Universiteit Twente. Q-Able ontving bij de start en groei ondersteuning van Kennispark Twente. Dat bestond uit ondersteuning op het gebied van business development, support en toegang tot belangrijke faciliteiten en netwerken. Q-Able ontving vorige zomer een Valorisation Grant van technologiestichting STW en was genomineerd voor de Young Technology Award 2013.