Elektronische tong herkent verschillende biersoorten

Spaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om verschillende biersoorten te herkennen met behulp van een elektronische tong. De tong, die is beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Food Chemistry’, had het in bijna 82% van de gevallen bij het rechte eind.

Bier is de oudste en meest geconsumeerde alcoholische drank ter wereld. Onderzoekers van de Universiteit van Barcelona hebben in een studie verschillende merken bier geanalyseerd met een nieuw concept voor analysesystemen, bekend als de elektronische tong. Het idee hiervoor is gebaseerd op het menselijke smaakzintuig.

Sensorenmatrix

Onderzoeksleider Manel del Valle legt uit: "De elektronisch tong gebruikt een sensorenmatrix voor generieke smaken. Anders gezegd: een serie sensoren die reageren op de desbetreffende verschillende chemische samenstellingen, wat leidt tot en breed spectrum aan informatie met geavanceerde tools voor verwerking, patroonherkenning en zelfs kunstmatige neurale netwerken."

In dit geval bestond de sensormatrix uit 21 ion-gevoelige elektroden, waarvan sommige reageren op kationen (ammonium, natrium),andere op anionen (nitraat, chloride enz.) en elektroden met een niet-gespecificeerde respons op de onderzochte variëteiten.

De onderzoekers registreerden de ;  ‘multidimensionale’ respons die werd gegenereerd door de sensormatrix en hoe deze werd beïnvloed door het soort bier dat werd onderzocht. "Met krachtige tools – supervised learning – en lineaire discriminantanalyse lukte het om onderscheid te maken tusen de belangrijkste categorieën bier die we onderzochten: schwarzbier, lager, dubbel mout, pils, Elzasbier en alcoholarm", aldus Del Valle, "en dat met een succesfactor van 81,9%."

Robots met smaak

Voor het rangschikken van de biersoorten op basis van hun alcoholgehalte moesten de wetenschappers een schatting mken met een numeriek model dat was ontwikkeld met een kunstmatig neuraal netwerk. "Deze toepassing kan worden beschouwd als een sensor in software, omdat de aanwezige ethanol geen directe respons geeft op de gebruikte sensoren: die meten aleen de ionen in de oplossing."

De wetenschappers stellen dat met deze tools robots ooit kunnen worden voorzien van smaak. Ze zouden dan zelfs proefpanels in de voedingsindustrie kunnen vervangen om de kwaliteit en betrouwbaarheid van consumptieproducten te verbeteren.

Xavier Cetó, Manuel Gutiérrez-Capitán, Daniel Calvo, Manel del Valle. "Beer classification by means of a potentiometric electronic tongue". Food Chemistry