Robotschildpad onderzoekt scheepswrakken (video)

Op de Robot Safari in het London Science Museum is momenteel een bijzondere zwemmende robot te zien. Het apparaat heeft veel weg van een waterschildpad en is speciaal ontworpen om scheepswrakken te inspecteren.

De robot, U-Cat genoemd, is ontwikkeld door het Centre for Biorobotics en wordt aangedreven door vier onafhankelijk van elkaar bewegende zwemvliezen. Hierdoor kan hij goed onder water manoeuvreren. Een Dat is een vereiste in de vaak krappe ruimtes aan boord van een scheepswrak.

  

Daar heb je ‘Flipper’

Dankzij de flippers/zwemvliezen kan de robot voor- en achteruit zwemmen, maar ook omhoog en omlaag en op een vaste plaats om zijn as draaien. Daarnaast heeft hij een camera aan boord waarmee reconstructies van wrakken kunnen worden vergemakkelijkt.

Geestelijk vader Taavi Salumäe: "U-Cat is specifiek ontworpen om aan de eisen van de eindgebruiker te voldoen. Conventionele onderwaterrobots gebruiken propellers voor voortstuwing. De vin-voortstuwing van U-Cat kan de robot in alle richtingen laten varen zonder al teveel waterverplaatsing of verplaatsing van bodemmateriaal; dit zou het zicht binnen een scheepswrak belemmeren."

Professor Maarja Kruusmaa, hoofd van het Centre for Biorobotics: "De zogenoemde biomimetische robots, robots gebaseerd op dieren en planten, zijn een toenemende trend in robotica waarbij we technische problemen proberen te overwinnen door te kijken naar alternatieve technische oplossingen in de natuur."

Robot vervangt duiker

Onderwaterrobots worden tegenwoordig vooral toegepast in olie- en gaswinnende industrie en bij defensie. Deze robots zijn te groot en te duur om voor wrakduiken gebruikt te kunnen worden. Scheepswrakken worden nu vooral onderzocht door duikers, maar dit is een tijdrovende, dure en gevaarlijke methode. U-Cat moet een betaalbaar alternatief worden voor menselijke duikers.

Bekijken

De U-CAT is nog tot zondag 1 december nog te bewonderen in het London Science Museum. Toegang is gratis, voorregistratie is verplicht.

bron: AlphaGalileo