Intelligente en lichtgevende kleding met elektronisch textiel (video)

Holst Centre heeft een belangrijke stap gezet naar commerciële ‘wearable’ elektronica, met ‘s werelds eerste duurzame in textiel geïntegreerde oled-systemen. De demosystemen beschikken over een nieuwe interconnectietechnologie waardoor oled’s en andere elektronicacomponenten kunnen worden ingebed in weefsels, zonder dat hun levensduur wordt beïnvloed. De techniek kan worden gebruikt om licht en intelligentie te integreren in kleding en andere textielproducten. Dat biedt enorme kansen voor de gezondheidszorg, de mode, design en automotive-toepassingen.

Wearable elektronica is een opwindend nieuw ontwikkelingsgebied dat grote invloed kan hebben op de manier waarop mensen omgaan met technologie en informatie. De meest uiteenlopende producten, van smartphones tot gezondheidsbewaking en lichttherapiesystemen, kunne worden geïntegreerd in onze kleren en accessoires

Dankzij de nieuwe interconnect-technologie van Holst Centre kunnen textielfabrikanten naar believen elektronicacomponenten plaatsen op hun weefsels. Zo ontstaat dan een elektronisch systeem dat kan worden gebogen, gevouwen en uitgerekt, precies zoals het originele materiaal. Holst Centre demonstreert het met oled’s, maar het kunnen net zo goed organische zonnecellen (OPV’s), led’s en andere flexibele silicium IC’s zijn.
"Onze technologie maakt van weefsels een grote PCB. Wij denken dat it het eerste oled-in-textiel systeem is dat bestand is tegen de ontberingen van de echte wereld. De levensduur van de oled’s wordt niet beïnvloed door de integratie en bij onze beproevingen bleek dat het systeem stabiel bleef naar duizenden malen buigen met een kleine radius", zegt Margreet de Kok, senior-onderzoeker bij het integration technologies research program van Holst Centre.

De elektronica kan tijdens productie worden geïntegreerd in  het dragermateriaal, met standaard textielproductiemachines. Maar de elektronicalaag kan ook separaat worden gemaakt en simpelweg in het textiel of de voltooide kleding worden gestreken. In beide gevallen kunnen de materialen worden geproduceerd  en de elektronica geïntegreerd in roll-to-roll serieproductieprocessen.

De technologie is klaar voor commerciële toepassing en zou – met de juiste keuze van elektronicacomponenten – binnen een jaar op de markt kunne komen. Holst Centre organiseert een aantal workshops voor de textielindustrie om de technologie te ontdekken en te kijken naar de mogelijkheden ervan.

De technologie is ontwikkeld in het kader van het PLACE-it project, dat wordt gefinancieerd door het Zevende Kaderprogramma van de Europese Commissie.

Meer informatie: