Pratende Nao-robot klinkt als Knabbel en Babbel (video)

Door integratie van krachtige stemherkennings- en text-to-speech-software kan de NAO robot nu een natuurlijk gesprek aangaan met een mens.

Aldebaran Robotics en Nuance Communications hebben deze week aangekondigd dat Aldebaran’s Nao robot geïntegreerd is met de software van Nuance. Hier door krijgt de robot betere mogelijkheden op het gebied van stemherkenning en het zelf kunnen spreken.

Nao

De Nao-robot, die een aardig balletje kon trappen op de RoboCup, kan nu dus ook een gesprek met je aangaan. De robot is volledig programmeerbaar en bevat hoogwaardige mogelijkheden op het terrein van bewegings, visuele herkenning, tactiele feedback en audio. Nao kan op verschillende oppervlaktes lopen, emoties begrijpen en uiten en kan reageren op aanraking en stemmen.

Negentien talen

Nao-bouwer Aldebaran maakt nu gebruik van de cloud-gebaseerde software van Nuance via het NDEV ontwikkelplatform van het bedrijf. Dankzij dit platform kan de robot in negentien verschillende talen communiceren.

Persoonlijkheid

Nao krijgt ook een eigen digitale stem, die afgestemd is op de persoonlijkheid van de robot. Aldebaran denkt dat de robot zo nog beter presteert tijdens interactie met mensen op gebieden als educatie, het werken met autistische kinderen en persoonlijke robotica.

Bruno Maisonnier, CEO en oprichter van Aldebaran: "Onze robots moeten emoties kunnen uiten en begrijpen en daarom moet er een expressie in hun stem liggen waar hun persoonlijkheid uit straalt en die past bij hun lichaamstaal."

Steve Chambers van Nuance: "Nuance’s conversatie- en steminnovaties hebben de manier waarop mensen omgaan met hun apparaten, elektronica auto’s en applicaties veranderd, en nu veranderen we de manier waarop mensen kunnen communiceren met ‘s werelds meest geavanceerde menselijke robots."

Nao robots met de nieuwe spraaksoftware zullen vanaf begin 2014 worden geleverd.