De ‘augmented expert’ – altijd hulp bij de hand

VTT Technical Research Centre of Finland en Thales Alenia Space Italy hebben een prototype-systeem ontwikkeld dat het mogelijk maakt dat experts op afstand hun instructies direct kunnen projecteren op het materiaal dat door het personeel ter plaatse wordt gebruikt. Het nieuwe geprojecteerde ‘augmented reality’-systeem wordt nu verder ontwikkeld en gecommercialiseerd door Delta Cygni Labs, een spin-off van VTT.

Kennis is noodzakelijk bij het gebruik, het onderhoud en de reparatie van complex materieel in de ruimtevaart, de energiesector, het transport, de machinebouw en andere industrieën. Een expert kan helpen bij het oplossen van kritieke problemen waar het personeel ter plaatse niet is voorbereid. Maar de reis naar de locatie in kwestie vraagt tijd en is vaak kostbaar – of als het over de ruimtevaart gaat meestal zelfs onmogelijk. Met het nieuwe systeem worden de expert op afstand en het personeel ter plaatse nu direct met elkaar verbonden door op de machine de instructies van de expert te projecteren.

  

Zonder bril

Het belangrijkste voordeel van het systeem is de eenvoud. Voor de expert op afstand is het net zo eenvoudig als het aanwijzen van een machine met een laserpen. De geprojecteerde instructies zijn direct voor iedereen ter plekke zichtbaar zonder dat daar brillen of schermen voor nodig zijn. Naar verwachting zal een probleem op deze manier sneller kunnen worden opgelost en een installatie of machine veel korter buitenbedrijf zijn. De expert is als het ware ‘direct’ ter plaatse om hulp te bieden en hoeft niet naar de locatie af te reizen.

http://www.deltacygnilabs.com/

http://www.thalesaleniaspace.com/

www.vtt.fi/?lang=en