Red Dragon 6K videobeelden tonen enorm dynamisch bereik (video)

Cameraman Mark Toia heeft een korte impressie op internet gezet van beelden uit Red’s nieuwe ‘Dragon’ camera. De camera, bedoeld voor professionele filmmakers kan beelden filmen in 6K-resolutie (6144 x 3160 pixels) en met een dynamisch bereik van meer dan 16,5 stops.

Menig digitale camera in een gemiddelde smartphone schiet tegenwoordig met gemak videobeelden in Full HD (1920 x 1080 pixels). Het is geen wonder meer om zulke resoluties uit relatief kleine beeldsensoren te persen. De Dragon camera doet het in 6K. Maar waar camerafabrikant Red met de nieuwe Dragon camera vooral in uitblinkt is op het gebied van dynamisch bereik.

Beter dan het blote oog

Veel digitale videocamera’s laten het afweten als ze een scène met hoog contrast moeten filmen. Wil je als filmer veel detail laten zien in de schaduwen, dan zijn de lichte delen overbelicht, wil je veel detail in de lichte delen laten zien, dan slibben je schaduwen dicht. De Dragon van Red maakt korte metten met dit probleem en kan zich zonder meer meten met 35mm film (een prestatie op zich). Daar houdt het echter niet op. De beeldchip in de camera toont volgens filmmaker Mark Toia in sommige situaties soms zelfs details die hij op het moment van filmen met het blote oog niet waar kon nemen.

Filmisch

Mark Toia kreeg van Red een pre-productie versie van de Dragon twee dagen te leen. Op het forum van Reduser.net plaatste hij afgelopen zaterdag zijn ervaringen. Toia: “Red Dragon heeft de beste hooglicht-gradaties die ik ooit bij een digitale camera heb waargenomen. Beter dan film!” Een sterke uitspraak, geeft hij eerlijk toe, maar na meer dan een decennium ervaring met film in telecine-workflows (omzetten van filmmateriaal naar video) komt hij tot de conclusie dat het dynamisch bereik dat van film makkelijk evenaart.

Scherp

De grootste vernieuwing is dus het grote spectrum aan detail wat deze camera uit donkere en lichte delen van een shot kan toveren. Niet onbelangrijk echter is ook de resolutie van de camera. Met 6144 bij 3160 beeldpuntjes is het oplossend vermogen van de camera te vergelijken met een fototoestel van pakweg 19 megapixels. Dat lijkt weinig, maar als je bedenkt dat de Red Dragon dat kan met 100 beelden per seconde, zonder verlies door beeldcompressie, dan weet je dat dit iets heel speciaals is.

Play it again, Sam

Met een prijskaartje voor enkel het brein van 29.000 Amerikaanse dollar (voor een volledig uitgeruste Red Dragon mag je er nog 12.000 tot 28.000 dollar bij tellen) is deze camera vooral bedoeld voor Hollywood. Peter Jackson (The Hobbit, Lord of the Rings) heeft er bijvoorbeeld ook al mee mogen spelen. Rond september hoopt Red de eerste definitieve productiemodellen beschikbaar te hebben. Wij moeten het voorlopig doen met Toia’s testbeelden hieronder. Onderstaand Vimeo-filmpje is ‘slechts’ in Full HD 1920 x 1080 te zien, maar ook dat is al een feest voor de zintuigen.

RED EPIC DRAGON – ITS THE REAL DEAL ! from Mark Toia on Vimeo.