Ook 3D-geprinte schoenen op Parijse modeshow (video)

Op de beroemde catwalks van de Parijse Fashion Week werden tijdens ‘Wilderness Embodied’, de haute-coutureshow van de Nederlandse ontwerpster Iris van Houten, ook 12 paar 3D-geprinte schoenen getoond.

In samenwerking met Van Herpen en Rem. D. Koolhaas printte Stratasys de schoenen, met ingewikkelde geometrieën, die zijn afgeleid uit de natuur.

"Mode gaat voor mij altijd over het bepalen van je eigen grenzen en het maken van een statement’, zegt Van Herpen. "Rem en ik wilden iets creëren dat de wilde schoonheid van de natuur zou reflecteren. Daarom besloten we om dit idee via een paar schoenen en met de technische mogelijkheden van 3D-printen tot leven te wekken".

Materiaal

De schoen windt zich rond de voet in complexe rasterstructuren, die lijken op boomwortels. Ze zijn geprint met ‘rigid opaque‘, zwarte en witte materialen van Stratasys, op PolyJet multi-materiaal Objet Connex en Objet Eden 3D-printers met hoge resolutie.

"We kende de mogelijkheden van de technologie door de eerdere samenwerking met Nori Oxman en Stratasys voor de 3D-geprinte jurk. Toch verbaast het ons steeds weer dat er met 3D-printen zulke mooie schoenen kunnen worden geproduceerd, die opmerkelijk goed passen bij de jurk waarbij ze worden gedragen", verklaart Van Herpen. "Het rigide zwarte printmateriaal gaf de schoenen een fantastische glanzende ‘look’ – een blikvanger tijdens de show".

Innovatie en inspiratie

Het was voor het eerst dat Rem Koolhaas, creatief directeur en oprichter van United Nude, een door architectuur geïnspireerd schoenenbedrijf, een volledig 3D-geprinte schoen produceerde en showde. Hij hoopt dat de combinatie van de inspirerende ideeën van Van Herpen, de printinnovatie van Stratasys en de schoenenexpertise van United Nude, schoenontwerpers zal inspireren om nieuwe benaderingen te onderzoeken, die voorheen ondenkbaar waren.

"Ik ben enthousiast over de resultaten, ze zijn verbluffend en origineel. Iris is heel dramatisch in haar concepten en de vormen die zij wilde zijn alleen mogelijk met 3D-printen. Het zijn bijna sculpturen aan je voeten, die de natuur nabootsen", vindt Koolhaas. "Het samenwerken met Stratasys maakt het ook mogelijk om de schoenen tijdens het ontwerpproces snel te testen en aan te passen voor optimale vorm en functie. Het was dus makkelijk om veranderingen aan te brengen, zodat we precies kregen wat we wilden. Toen we het perfecte ontwerp eenmaal te pakken hadden, printten we 12 paar modeschoenen in minder dan een week."