Creatieve computer schrijft boeken en verkoopt ze via Amazon (video)

Een uitkomst voor de wetenschappers die de afgekopen tijd minder gunstig in de publiciteit zijn gekomen? Philip Parker ontwikkelde een systeen dat automatisch boeken kan schrijven, vermarkten en distribueren. De door het systeem geschreven teksten worden automatisch gestructurrerd in het gewenste formaat en de gewenste taal.

hilip M. Parker, marketingprofessor aan de Insead Business School, werkt al meer dan tien jaar aan een hobbyproject. Hij creëerde een computrsysteem dat binnen twintig minuten een boek kan schrijven over een onderwerp naar keuze. Met een gepatenteerde algoritme zijn tot nu toe honderdduizende boeken gegenereerd. De catalogus van Amazon telt meer dan 100 000 titels  op naam van Parker en meer dan 700 000 werken op naam van zijn bedrijf.icon Group International, Inc. Daar zijn dan nog niet de privé-uitgaven bij inbegrepen, zoals interne rapporten voor bedrijven of de licenties voor het systeem zelf, door een aparte onderneming, EdgeMaven Media.

Compiler

Parker is niet zozeer een schrijven als wel een ‘compiler’, maar het resultaat is hetzelfde: scheepsladingen geschreven werken. De boeken zijn geen standaard leesvoer. Het gaat om gespecialiseerde technische en zakelijke verslagen, woordenboeken  onder de noemer ‘Webster’s’, overzichten van zeldzame ziekten en zelfs kruiswoordpuzzelboeken voor het leren van vreemde talen. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn automatisch gegenereerd door software.

Het systeem automatiseert het proces door het opbouwen van databanken met informatie om uit te putten en heeft een interface om een vraagopdracht over een onderwerp in te voeren en templates om de informatie te structureren. Omdat digitale e-boeken en print-on-demand diensten gemeengoed zijn geworden, kunnen de titels al in de Amazon-catalogus worden opgenomen voordat ze daadwerkelijk zijn ‘geschreven’.

Genre

Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om uitsluitend software, maar het is een compleet computersysteem dat specifiek is ontwikkeld voor het schrijven in een specifiek genre. De databank is gevuld met inhoud die relevant is voor het genre en speciale templates zijn zo gecodeerd dat ze aansluiten bij de domeinkennis.Dat wil zeggen dat er wordt gechreven alsof het afkomstig is van een expert in dat specifieke onderwerp of genre.  

Om problemen met auteursrechten te voorkomen, is het zo ontwikkeld dat plagiaat wordt vermeden. Het systeem is ingericht om origineel materiaal te schrijven, maar dat hoeft niet per se creatief werk te zijn. Met andere woorden: als een bepaalde soort inhoud kan worden gevat in een formule, kan het systeem gerelateerde, maar andere inhoud volgens diezelfde formule herhaaldelijk en tot in het oneindige toevoegen. In onderstaande video (10 minuten) legt Parker het proces uit.

 Greep uit het oeuvre

Het succes van het systeem zit ‘m  in het feit dat Parker er in is geslaagd om de algoritmes het denkproces te laten imiteren dat een expert zou moeten doorlopen bij het schrijven. Een selectie uit de werken van het systeem is veelzeggend:

  • Webster’s Slowaaks – Engels Thesaurus woordenboek voor  $ 28,95
  • The 2007-2012 World Outlook for Wood Toilet Seats voor $ 795
  • The World Market for Rubber Sheath Contraceptives (Condoms): A 2007 Global Trade Perspective voor $ 325
  • Ellis-van Creveld Syndrome – A Bibliography and Dictionary for Physicians, Patients, and Genome Researchers voor $ 28,95
  • Webster’s English to Haitian Creole Crossword Puzzles: Level 1 voor $14,95

Omdat het schrijven van zo’n boek ongeveer $ 0,20 tot $ 0,50 kost (de kosten van de elektriciteit en de hardware) zijn de aangegeven prijzen behoorlijk winstgevend, zelfs als er maar weiig exemplaren worden verkocht.

Roman

Het volgende genre dat Parker wil produceren is de literaire roman. Hoewel het daarbij gaat om fictie, is het geen geheim dat bepaalde genres in formules zijn te vatten; denk bijvoorbeeld aan liefdesromans. De werken zullen waarschijnlijk niet erg hoog worden geprezen om hun literaire waarde, maar als ontspanningslectuur zullen ze voldoen.