Floor Sietsma (20) jongste promovendus ooit in Nederland

Onderzoeker Floor Sietsma van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam kan donderdag 13 december 2012 de jongste doctor in de Nederlandse academische geschiedenis worden. De onlangs door lezers van het tijdschrift Quest uitgeroepen ‘Nerd van het jaar’ is 20 jaar oud als ze haar proefschrift ‘Logics of Communication and Knowledge’ verdedigt aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het promotieonderzoek van Sietsma gaat over kennisoverdracht in communicatie en maakt gebruik van epistemische logica, ofwel logica van kennis. Ze past dit onder andere toe in het reconstrueren van de gezamenlijke kennis in complexe e-mailconversaties met zichtbare (cc) en verborgen (bcc) ontvangers. Ook ontwikkelt Sietsma in haar proefschrift een complete logica van manipulatieve communicatie, zoals tijdens een spelletje blufpoker waarin deelnemers met wederzijds goedvinden liegen en bedriegen.

Jongste student 

Begin 2010 begon Sietsma op 17-jarige leeftijd haar promotieonderzoek op het CWI. Ze had toen al een bachelor informatica en een master logica op zak en was als 12-jarige de jongste student ooit aan een Nederlandse universiteit. Voor haar onderzoek op het CWI kreeg ze vanwege haar bijzondere talenten een speciale, persoonlijke beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Nu, na 2,5 jaar in plaats van de gebruikelijke vier jaar, heeft Sietsma al genoeg materiaal om te kunnen promoveren.

De komende anderhalf jaar blijft Floor Sietsma als onderzoeker aan het CWI verbonden. Daarnaast is ze begonnen aan een bachelorstudie Pedagogische Wetenschappen om als orthopedagoog hoogbegaafde kinderen te kunnen helpen.

Thesis: Logics of Communication and Knowledge
Door: Floor Sietsma (CWI)
Datum: 13 december 2012, 12.00h
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam
Promotoren: prof dr. Jan van Eijck en prof. dr. Krzysztof Apt (beiden CWI en UvA)