ILI tekent convenant met Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven

Het Intelligent Lighting Institute (ILI) van de TU/e gaat samen met de gemeentes Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam en de bedrijven Philips, Cisco en Alliander intelligente lichtoplossingen in de openbare ruimte ontwikkelen. De verschillende partijen hebben hiertoe gistermiddag in Eindhoven het convenant Smart Lights in Metropolitan Areas (SLIM) ondertekend. De komende periode vinden in de drie steden pilotprojecten plaats.

De afspraken zijn ondertekend door de wethouders Monique List (Eindhoven), Carolien Gehrels (Amsterdam) en Alexandra van Huffelen (Rotterdam). Namens de TU/e tekende lid van het College van Bestuur Jo van Ham, Floriaan Tasche namens Philips, Joost Hermans (Cisco Nederland) en Pallas Agterberg (Alliander).

Pilots

Het gebruik van intelligente verlichting kan worden ingezet om de openbare ruimte aantrekkelijker en veiliger te maken, of om energie te besparen. Onderdeel van het onderzoek zijn enkele pilots die in de drie steden plaatsvinden. Deze zijn het uitgaansgebied Stratumseind in Eindhoven, de Rotterdamse Haven en het ArenA-gebied in Amsterdam Zuidoost.

E3 samenwerking

De drie steden vertegenwoordigen de drie belangrijkste economische regio’s in Nederland. Vorig jaar besloten de drie steden intensiever te gaan samenwerken om de economie te versterken en de internationale concurrentiekracht van Nederland te versterken. Het ontwikkelen van intelligente lichtoplossingen in de openbare ruimte is hier een uitwerking van.

Solide basis

"Met het ondertekenen van het convenant is een mijlpaal bereikt in het bestaan van ILI", zegt Emile Aarts, wetenschappelijk programmadirecteur van ILI. "Het instituut is in 2009 opgericht als Open Innovatie samenwerkingsverband voor intelligente lichtoplossingen, met de TU/e en Philips Lighting als ‘founding fathers’. Het SLIM-convenant toont aan dat er een solide basis voor samenwerking bestaat en dat  de verschillende partners het vertrouwen uitspreken over het gemeenschappelijk ontwikkelen van sociaal-economische innovaties met slimme verlichting in de stedelijke gebieden in een nationale context."