Eerste zonneboten vallen af tijdens openingsweekend

Met de proloog en sprintwedstrijden is de vierde editie van de Dong Energy Solar Challenge van start gegaan. Een groot deel van de boten is goed door het eerste weekend heen gekomen. Toch zijn ook teams afgevallen. Eén van twee Braziliaanse boten kon zondag niet starten worden wegens technische mankementen. Twee teams, het Turkse team, A21, en het Belgische Solartis Antwerp Star, B56, haalden de minimaal gestelde snelheid niet en moeten herkansen.

Zaterdag vonden de vaar- en zwemtest plaats. Bij de vaartest bleek dat A01 Sun-Stroke Engine, de boot gemaakt van afvalmateriaal, niet kan varen. Tijdens de proloog is deze zonneboot gesleept om toch nog te varen voor de eer. De zwemtest is door alle schippers gehaald.

De proloog is gewonnen door de winnaar van 2010, het Private Energy Solar Team. Dit keer met innovatieve draagvleugels. De snelheid van de boot, een sprint van 21 seconde,  komt overeen met de sprintwedstrijd in 2010, maar de weersomstandigheden waren minder gunstig. Andela Solar Team is de winnaar van Challenge A met 22 seconden. Winnaar van Challenge B met 30 seconde is het Sinnekraft-team.

Winnares van The Voice of Holland, Iris Kroes, opende samen met zestig kinderen de Solar Challenge met een speciaal geschreven Solar Song. Vandaag begint de eerste echt wedstrijddag van de Elfstedentocht voor zonneboten. De eerste etappe gaat van Leeuwarden naar Sloten, met een herstart in Sneek.