Augmented reality aan de lopende band

Het ontwerpen van werkplekken of productielijnen is vaak werk voor specialisten zoals industrial engineers. Mixed Reality en Augmented Reality gaan dat veranderen. Bij deze vormen bewegen echte mensen in een virtuele werkelijkheid, waaraan de computer elementen toevoegt. Operators en leveranciers kunnen zo al in de ontwerpfase van een proces meedenken met de specialisten. Ook handig bij het trainen van medewerkers.

TNO demonstreerde in Hoofddorp samen met het bedrijf Total Productivity en Syntens de mogelijkheden van deze innovaties aan een enthousiast publiek, dat bestond uit vertegenwoordigers van grote productiebedrijven en MKB’ers.

Projectleider Gu van Rhijn: "Bij Mixed Reality voegt de Ergomix-tool camerabeelden van een reëel persoon samen met camerabeelden van een tekening. Zo kun je bij het inrichten van een werkplek of het bedienen van machines de productiviteit al in de ontwerpfase verhogen. Bovendien kun je ontwerpen die alleen op tekening bestaan, testen op factoren als toegankelijkheid of de locatie van materialen of gereedschappen. Gecombineerd met het X sense meetpak dat vol zit met sensoren, levert dat gegevens die bijvoorbeeld bruikbaar zijn bij het analyseren van houdingen en bewegingen. Met die analyses kun je eventuele gezondheidsrisico’s voor zijn."

Werkplekontwerp

Augmented Reality is een technologie die rechtstreeks een laag virtuele beelden toevoegt aan de reële beelden die we om ons heen zien. Een camera maakt eerst een opname en herkent vervolgens markers die zijn aangebracht op een voorwerp of een lichaamsdeel. Speciale software voegt die dan toe aan het camerabeeld.

Van Rhijn: "Met deze technologie kan een directeur van een bedrijf door het ontwerp van een bedrijfshal lopen. Ontwerpers van werkplekken kunnen hun ideeën tonen aan leveranciers of operators en hun ontwerp ook meteen aanpassen. Operators in de assemblage krijgen via een scherm of een bril de juiste werkinstructies."

Ergomix, Xsense en Total Productivity

Tijdens de demonstratie in Hoofddorp maakten ondernemers en specialisten kennis met de mogelijkheden van de Ergomix-tool en het X sense meetpak. Daarnaast demonstreerde Total Productivity een nieuwe tool op het gebied van instructies voor assemblagewerk. Dit instrument liet zien hoe Augmented Reality helpt bij het verbeteren van het pakken van de juiste componenten of gereedschappen op een werkplek.

Geïnteresseerde ondernemers die willen kennismaken met deze innovaties kunnen terecht bij TNO. Zij kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van de mogelijkheid om een dag gratis TNO-technologieadvies te krijgen vanuit het TNO-Syntens MKB programma.